Traktatie kunstwerk of een kant-en-klaar pakket?

Als de kinderen éénmaal op school zitten vier je de verjaardag niet meer alleen thuis, maar wordt de verjaardag ook op school gevierd. Natuurlijk hoort daar ook trakteren bij. Tja en dan kom je als ouder voor de grote vraag te staan. Wat gaat mijn kind trakteren?

De eerste traktatie, eens maar nooit meer

De eerste keer dat Noraya ging trakteren zat zij op de peuterspeelzaal. Daar was een gezond traktatiebeleid. Nu had ik haar natuurlijk gewoon wat appels en mandarijntjes mee kunnen geven om uit te delen, maar ja, dat vond ik niet zo leuk. Het werden tulpen, gemaakt van worst en komkommer. Zag er leuk uit en was gezond. Alleen bleek dat er één nadeel aan de traktatie zat, je kon hem niet vantevoren maken. Dat betekende dus dat ik in de ochtendspits tulpen uit worst stond te snijden. Oké, dit was eens, maar nooit meer.

Waar moet een traktatie bij mij aan voldoentrakteren traktatie traktatieaap aap makkelijk makkelijke

Sindsdien heb ik een paar eisen waar de traktatie aan moet voldoen. Met stip op één is dat ik de traktatie van tevoren kan maken. Verder vind ik het altijd leuk als de traktatie er een beetje gezellig uit ziet.

Zelf vind ik het helemaal niet erg als ik er een beetje werk van heb. Helemaal nu de kinderen wat ouder zijn en graag meehelpen, is het ook gezellig om samen iets te maken. Zeker als je de traktaties vantevoren kan maken, wanneer er tijd voor is. Toch zie ik het ook niet zitten om hele knutselpakketten te maken.

Met bovenstaande punten in gedachten bedenk ik een paar dingen wat de kinderen kunnen trakteren. Vervolgens mag het jarige kind kiezen wat die wil gaan trakteren. Dan halen we de spullen in huis en gaan we aan de slag.

Gezonde traktatie of niet

Als er een gezond traktatiebeleid op de school is is het niet meer dan logisch dat je je kind iets gezonds laat trakteren. Op de school waar de kinderen nu zitten is geen gezond traktatiebeleid. Dan vind ik het niet erg als de kinderen snoepjes trakteren. Regelmatig doe ik ook een combinatie van iets lekkers en een klein uitdeelcadeautje.

Tja, trakteren. De één maakt hele knutselwerken en de ander haalt een kant en klaar zakje snoep in de winkel. Helemaal prima. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Uiteindelijk gaat het de kinderen alleen maar om het lekkers wat er in de traktatie zit!

Maak jij hele kunstwerken van je traktaties of hou je het liever simpel? 

In de video hieronder zie je hoe ik laatst samen met Noraya deze traktatie voor haar verjaardag maakte

Traktatie maken meisje bloem makkelijk diy-3Traktatie maken jongen apenkoppen makkelijk diy

 

 1. esmeevw 1 februari 2018 at 11:32

  leuke traktatie, ga ik zeker onthouden!

 2. Tina heurter 2 februari 2018 at 08:35

  Leuke traktatie,en ik vind traktatie mag ongezond zijn,gezond eten doe je thuis…hier zijn er 2 in de zomer jarig is eigenlijk altijd ijs,en 1 in januari en die had ok snoepjes getrakteerd !!

  1. Lisanne 2 februari 2018 at 09:26

   Dankjewel. Dat vind ik ook, je mag best iets lekkers trakteren. Zelf vond ik het vroeger ook altijd lekker als iemand snoepjes trakteerden. Als iemand iets gezonds ging trakteren was dat toch wel een beetje een tegenvaller. Ijsjes in de zomer is altijd goed volgens mij!

 3. Siger 2 februari 2018 at 11:06

  Ik zal me hier wel niet geliefd maken maar ik vind dat een traktatie overwegend gezond moet zijn. Gezond kan ook lekker zijn toch? Niet dat snoep helemaal niet mag, maar persoonlijk vind ik dit wel erg veel snoep voor 1x. Een traktatie moet, in mijn ogen, in 1x op te eten zijn.
  Ik snap je punt dat een traktatie vooraf te maken moet zijn. Dat wil ik ook namelijk. Je zou ook fruit kunnen doen met bv 1 snoepje.
  Desondanks vind ik je traktaties er onwijs leuk uitzien en je kinderen zullen er zeker trots op zijn. En het is natuurlijk je goed recht om op snoep te trakteren als er geen traktatiebeleid is.

  1. Lisanne 3 februari 2018 at 16:12

   Ik vind het helemaal niet erg als iemand er anders over denkt. Ook dan mag je gewoon je mening geven. Als een traktatie in één hap op zou zijn zou ik dat wel een beetje weinig vinden, maar inderdaad dan wat fruit erbij. Zelf vind ik het niet zo’n probleem om (een paar) snoepjes te trakteren, maar dat had je denk ik al begrepen?

 4. M 5 februari 2018 at 16:33

  Vorig jaar was de kleuterklas van onze zoon erg groot (42) en hij wilde appelflappen trakteren. Heb ik s morgens 50 appelflappen gebakken. Ik vond het niet erg maar zal het niet snel nog een keer doen.

  1. Lisanne 7 februari 2018 at 16:39

   Petje af dat je in de ochtend 42 appelflappen stond te bakken. Ik snap dat je dat niet zo snel nog eens zou doen?

 5. safiya 12 maart 2018 at 12:03

  hier is het een gezonde traktatie beleid. in de crèche heb ik altijd gewoon fruit getrakteerd zodat ook de baby’s mee konden genieten ( fruitpapje). nu wil ik voor het eerst iets origineel en gezond voor mijn dochtertje die voor de eerste keer op school trakteert. dus even zoeken.

  1. Lisanne 13 maart 2018 at 14:00

   Vind ook dat als er een gezond traktatie beleid is dat je dan op iets gezonds moet trakteren. Je hebt best een hoop leuke, gezonde traktaties. Wat ik wel vaak een nadeel vind is dat je dat niet van te voren kan klaarmaken. Succes met iets zoeken, maar dat zal vast wel goed komen!

 6. APRILIA KINANTHY 19 november 2019 at 07:54

  how can i get the materials?

Comments are closed.