kamperen met kinderen, hoe doen wij dat?

Eerder heb je al kunnen lezen dat wij graag kamperen.

Nog voordat wij ouders waren gingen wij kamperen, toen nog met vouwwagen. Nadat de kinderen

kamperen met kinderen kampeer vakantie-23
Kamperen in Italië. Hier was ik zwanger van Noraya.

geboren werden was het voor ons niet meer dan logisch dat we onze zomervakantie op een camping zouden doorbrengen. De eerste keer dat we met Noraya gingen kamperen was ze zeven maanden oud. Omdat we niet zo goed wisten hoe zo’n lange rit zou gaan met een baby hadden we besloten om niet helemaal naar Zuid-Frankrijk te rijden, maar bleven we een beetje ter hoogte van Dijon. Achteraf gezien was dat helemaal niet nodig, want Noraya heeft het grootste deel van de rit geslapen.

Een aantal jaren later gingen we kamperen met twee kinderen, Noraya was ondertussen 2,5, Joaz was nog maar 2,5 maand toen we, nu met caravan, richting Frankrijk vertrokken. Dit keer wel naar het zuiden, want tja, over het algemeen is het weer daar toch lekkerder.

Speciale kindercampings, is dat nodig?

kamperen met kinderen caravanJe hebt campings speciaal gericht op kleine kinderen. Die hebben vaak een babybadje of een familiebadkamer. Een verwarmd zwembad en waarschijnlijk nog wat dingen, speciaal op kleine kinderen gericht. Hoe en wat precies dat weet ik niet, want wij gaan liever naar wat kleinere campings en die hebben dat meestal niet.

Wij vinden dat ook niet nodig, maar als het je handig lijkt kan je daar natuurlijk op letten bij het uitzoeken van een camping.

 

 

Hoe doen wij het met kinderen op de camping?

kamperen met kinderen kampeer vakantie-23   kamperen met kinderen kampeer vakantie-23

Badderen

Voor het badderen gebruiken wij altijd een ronde wasmand. De kinderen badderden we als we zelf gaan douchen of we vullen de mand met een klein laagje water en badderden de kinderen voor de caravan. Ondertussen kunnen Noraya en Joaz prima zelf douchen.

Slaapjes

Overdag slapen op een camping kan prima. Vaak slapen de kinderen, doorat ze de hele dag buiten zijn, extra goed. Hou er alleen wel rekening mee dat het in een tent of caravan erg warm kan zijn. Wat wij hebben gedaan is het campingbedje overdag buiten neerzetten in de schaduw, maar dan moet je wel een kindje hebben dat een beetje makkelijk slaapt. Het campingbedje kan trouwens buiten de slaapjes om ook prima dienen als box.

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

Wat we ook hebben gedaan is de kinderen buiten in de kinderwagen laten slapen. Joaz was 2,5 maand toen hij voor het eerst met ons meeging op vakantie. Hij sliep toen nog heerlijk in de kinderwagenbak. Als de kinderen wat ouder zijn kunnen ze ook nog in de kinderwagen slapen, maar dan in het zitje, die kan vaak ook in ligstand en als je er een doek voordoet worden ze niet afgeleid. Of je wandelt een stukje over de camping totdat ze in slaap vallen en vervolgens zet je de kinderwagen in de schaduw.

Later hebben wij  op vakantie een ventilator meegenomen. Dan konden we de kinderen gewoon in hun bedje in de caravan leggen en vervolgens zetten we de ventilator aan. Wel letten we er dan op bij aankomst dat we de caravan niet in de volle zon zetten.

Zwemmen

Met het warme weer is het natuurlijk heerlijk om wat verkoeling in het water op te zoeken. Dus een camping met zwembad is zeker een aanrader. Ik weet nog goed dat toen we voor de eerste keer met Noraya gingen kamperen, ik persé een camping met een verwarmd zwembad wilde. Heel wat campings vielen om deze reden af, maar uiteindelijk vond ik een leuke camping met, jawel, een verwarmd zwembad. Nou, viel dat even tegen, het zwembad was ijskoud. Echt, ik heb in een hoop onverwarmde zwembaden gezwommen die een stuk warmer waren. Of het nou domme pech was of niet, tegenwoordig neem ik een verwarmd zwembad een beetje met een korreltje zout.

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen zwemmen zwembad

Ook heb ik wel eens campings afgewezen omdat er geen peuterbad was. Uiteindelijk belanden we op een camping met peuterbad, maar wilde de peuter helemaal niet in het peuterbad, maar veel liever in het grote zwembad. Dus tegenwoordig volstaat, voor ons, een camping met zwembad prima.

Speelgoed

Het is natuurlijk een lange rit als je naar het buitenland gaat, daarom is het fijn als er onderweg speeltjes mee gaan. Ook zorg ik nog voor een aantal kleine cadeautjes. Die ik geef op de momenten dat ik merk dat de kinderen zich een beetje beginnen te vervelen.

 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

Op de camping zelf merk ik dat er weinig met het speelgoed gespeeld wordt. Er valt voor kinderen vaak ook genoeg te zien en te beleven op een camping. De kinderen vinden het heerlijk om een beetje rond te struinen. Soms is er een speeltuin waar ze in kunnen spelen. Noraya en Joaz zijn oud genoeg om zelf naar de speeltuin te gaan op de camping en vaak ontmoeten ze daar ook vriendjes en vriendinnetjes. Een camping met speeltuin of wat speeltoestellen is dus wel een aanrader.

Wat wij ook nog wel deden toen de kinderen kleiner waren was dat we met de caravan naast de speeltuin gingen staan. Dan konden de kinderen lekker spelen en konden wij de kinderen toch goed in de gaten houden vanaf onze plek.

Eten

Als je in Europa gaat kamperen is het niet nodig dat je extra eten meeneemt voor je kinderen. Natuurlijk is het handig om genoeg eten voor onderweg mee te hebben, maar verder heb je in Europa prima supermarkten waar je alles kan kopen.

Wat wij op vakantie wel altijd doen is water in flessen kopen, het kan soms zo zijn dat je ziek kan worden van het kraanwater. Dus daarin nemen wij altijd het zekere voor het onzekere en drinken we geen kraanwater, maar kopen altijd flessen water.

Je kan natuurlijk een kinderstoel meenemen, maar als je niet genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen kan de kinderwagen ook prima dienen als kinderstoel.

 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

Is kamperen met kinderen hetzelfde als kamperen zonder kinderen

Nee, zeker niet. Je moet toch wel een hoop spullen meer mee, denk maar aan een kinderwagen, campingbedje, extra kleding en toiletspullen.

Waar je voorheen zonder kinderen heel de dagen kon luieren, lezen en je eigen plan kon trekken is dat met kinderen wel anders.

Maar buiten dat staan wij nog steeds op dezelfde soort campings als waar we stonden voordat we ouders waren. We gaan ook nog steeds op de bonnefooi naar Frankrijk en zien we wel waar we uitkomen.

 

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

Kamperen met kinderen, wel of niet gaan?

Het is natuurlijk een kleine volksverhuizing en daar moet je maar net zin in hebben. Alhoewel, je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Twijfel je of je wilt kamperen met kinderen dan zou ik zeggen gewoon gaan! De kinderen vinden het vaak hartstikke leuk op de camping en hebben weinig nodig om vermaakt te worden. Ook hebben  ze snel leuk contact met andere kinderen op de camping.

Als je nog vragen hebt stel ze gerust en als je nog tips hebt laat die dan hieronder achter.

Hier nog wat foto’s van onze kampeervakanties door de jaren heen

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

kamperen met kinderen kampeer vakantie-12 kamperen met kinderen kampeer vakantie-12

kamperen met kinderen camping