Adventskalender maken makkelijk en leuk

Samen met mijn oma maakte ik vroeger altijd een adventskalender. Al vroeg in het jaar begonnen we ermee. Van oude kerstkaarten kozen wij plaatjes uit, knipten er vierkantjes van en plakten het op een groot papier. Mijn oma maakte alle luikjes.

Tegen de tijd dat ik ging aftellen naar kerst en de adventskalender in gebruik nam, was ik allang vergeten welke plaatjes ik had uitgekozen. Elke dag was het een verrassing welk plaatje er tevoorschijn zou komen. Soms probeerde ik al stiekem te kijken welk plaatje er achter kerst verstopt zat.

Wat vond ik het vroeger leuk om een adventskalender te hebben en stiekem vind ik het nog steeds erg leuk.

Voor dit jaar besloot ik om zelf een adventskalender te maken. Het is erg makkelijk, goedkoop en vooral ook leuk om zelf te maken.

Ook leuk om te lezen: adventskalender-maken met kraftzakjes

Wat heb je nodig

 • adventkalender maken diy25 papieren zakjes of enveloppen (50 cent per 10, action)
 • 25 houten knijpertjes (99 cent per 15, action)
 • 25 houten kerstboompjes (99 cent per 12, action)
 • dubbelzijdige stickers (action)
 • touw of lint (action)
 • stift (action)

Zoals je leest heb ik alle benodigdheden bij de action vandaan. Ik heb gekozen voor roze enveloppen met witte stippen. Gewoon omdat ik dat een mooie kleur vind. Je kan natuurlijk ook kiezen voor echte kerstkleuren zoals rood of groen.

Aan de slag

Om te beginnen pak je de houten kerstboompjes. Het zijn verschillende maten en ik heb ze een beetje random neergelegd. Dan ga je ze nummeren van 1 t/m 25. Hiervoor heb ik een rosékleurige stift gebruikt, maar een glitter of gouden stift is ook leuk.

Als alle kerstboompjes genummerd zijn ga je ze op de enveloppen plakken met de dubbelzijdige stickers. Plak de kerstboom ongeveer in het midden van de envelop, het mag best een beetje speels.

Dan kan je de enveloppen vullen met een klein cadeautje, snoepje of briefje.

adventkalender maken diyAls je weet waar je de adventkalender wil hebben kan je een touw gaan spannen. Je kan kiezen om alles op een groot bord te bevestigen. Hiervoor heb je een grote plaat hout (bijvoorbeeld underlaiment) nodig die je eventueel schildert een kleur naar keuze.

Als je hiervoor kiest span dan vijf touwtjes en bevestig met een knijper aan elk touwtje vijf enveloppen en klaar is je adventkalender!

Je kan ook kiezen om een lange slinger te maken. Span het touw dan in de kamer en bevestig alle enveloppen achter elkaar met een knijper.

Wat moet er in de enveloppen?

adventkalender maken diyWaar we vroeger nog blij waren met ‘gewoon’ plaatjes, zitten er nu vaak cadeautjes in een adventskalender. Dat kan je ook in deze enveloppen stoppen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ook kiezen om er (lieve) briefjes in te stoppen, een snoepje of een kaartje.

Als je wel liever voor een klein cadeautje kiest kan je denken aan een stuiterbal, lipglos, autootje, stempels, spiegeltje, sleutelhanger, knuffeltje enz.

Hoe ga ik dat doen?

Bij mij adventkalender maken diywordt het een combinatie van dit allemaal. De éne dag een cadeautje en een andere dag een kaartje of snoepje.

Wat ik ook doe is op de achterkant van elke envelop een naam schrijven en als jouw naam op de envelop staat mag je hem openmaken en de inhoud hebben. Dat betekent in ons geval dat ieder vijf keer een envelop mag open maken. Zo is het toch elke dag spannend of je een envelop open mag maken en wat er in zit, maar krijg je niet elke dag een cadeautje.

Wil je liever een andere Adventskalender klik dan op de link.

Hebben jullie elk jaar een adventskalender en zit daar dan een cadeautje in?

 

adventskalender maken diy kerst kerstmis

 1. Lineke 30 oktober 2018 at 14:54

  Wat een leuk idee! Meestal ben ik nogal laat met dit soort dingen en denk ik er pas halverwege december aan. De oudste kinderen vinden dit vast heel erg leuk. En dankzij jou ben ik dit jaar ook nog eens optijd?

  1. Lisanne 31 oktober 2018 at 10:47

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen jaren ook laat was en kocht vervolgens een gewone chocolade adventskalender voor de kinderen, maar dit vind ik eigenlijk veel leuker en de kinderen ook!

 2. Sandra 20 november 2020 at 08:51

  Ik gebruik altijd toiletrollen die ik mooi maak en een kleinigheidje in doe. De dames hier vinden het geweldig

  1. Lisanne 28 december 2020 at 10:10

   Dat is ook een leuk idee!

Comments are closed.