Steven Avery en Brendan Dassey onschuldig of schuldig?

Als je Making a murder gezien hebt dan weet je over wie ik het nu heb. Heb je geen idee, dan zal ik in het kort vertellen waar het over gaat. Let op bevat spoilers.

Making a murder

gaat over Steven Avery. Hij heeft achttien jaar onschuldig in de gevangenis gezeten voor een verkrachting waarvan na achttien jaar blijkt, door dna onderzoek, dat hij onschuldig is.

Nadat hij is vrijgelaten klaagt hij de lokale politie en Manitowoc County aan.

Vlak na het aanspannen van de rechtszaak, wordt er een moord gepleegd. Steven Avery is de laatste die het slachtoffer levend gezien heeft. Hij woord aangeklaagd voor de moord. In deel één kan je de rechtszaak volgen en zie je hoe hij uiteindelijk veroordeeld wordt voor de moord.

Brendan Dassey

Het neefje van Steven Avery, Brendan Dassey die op de dat moment nog maar zestien is, wordt opgepakt als medeverdachte. Tijdens het daarop volgende verhoor bekend hij medeplichtig te zijn. Alleen zijn er twijfels over de verhoortechnieken van de politie. Toch is uiteindelijk in deel één te zien dat Brendan Dassey schuldig wordt bevonden en naar de gevangenis moet.

Making a murder deel twee

Deel twee gaat verder waar deel één gestopt is. Steven Avery en Brendan Dassey zijn beide veroordeeld en zitten in de gevangenis. Ze blijven erbij onschuldig te zijn en nemen advocaten in de arm om hun onschuld te bewijzen.

Steven Avery heeft Kathleen Zellner als advocaat, zij staat erom bekend onschuldig veroordeelde gevangenen vrij te krijgen. Zelf zegt ze “als je mij in de arm neemt moet je onschuldig zijn, want als je wel schuldig bent zal ik erachter komen en het tegen je gebruiken”

Kathleen weerlegt stuk voor stuk het bewijs waardoor Steven Avery veroordeeld is. Zo hoopt ze tot een nieuw proces te komen, maar dat is nog niet zo makkelijk. Keer op keer wordt het verzoek afgewezen en aan het eind van het tweede deel van Making a murder vecht Steven Avery nog steeds om zijn onschuld te bewijzen.

Twijfelachtige bekentenis

Brendan Dassey heeft ook nieuwe advocaten in de arm genomen die hem helpen om zijn onschuld te bewijzen.

Er is tegen Brendan Dassey geen bewijs gevonden dat hij betrokken is bij de moord, maar hij heeft natuurlijk wel bekend. Zijn advocaten proberen te bewijzen dat de bekentenis onwettig zou zijn, omdat de totstandkoming van zijn bekentenis wel erg twijfelachtig zou zijn. Zo is er niet rekening gehouden met zijn leeftijd en zijn verstandelijke beperking, aldus de advocaten.

Even lijkt het erop dat Brendan Dassey vrij gaat komen, maar op het laatste moment wordt dat toch nog tegengehouden. Aan het eind van de serie zit Brendan Dassey nog steeds in de gevangenis.

Denk ik dat Steven Avery en Brendan Dassey onschuldig of schuldig zijn?

Mijn oordeel is gebaseerd op wat ik in Making a murder gezien heb, dus misschien is die informatie wat éénzijdig. Toch heb ik er zo mijn ideeën over of Steven Avery en Brendan Dassey onschuldig of schuldig zijn. Let wel dit is hoe ik erover denk.

Brendan Dassey

Laat ik beginnen bij het neefje. Denk ik dat Brendan Dassey schuldig is? Nee dat denk ik niet en waarom dan niet?

Om te beginnen, het bewijs tegen Brendan Dassey is alleen zijn bekentenis. In deel één waren grote delen van het verhoor en de daarop volgende bekentenis te zien. Voor mij was de bekentenis totaal niet geloofwaardig. Op een geven moment schoot ik zelfs in de lach omdat je overduidelijk zag dat hij wat aan het gokken was. Daarbij gaf hij zo’n raar antwoord, totaal niet wat de agenten wilden horen, alleen gaven de agenten niet op. Uiteindelijk werden de vragen zo gesteld dat hij alleen nog maar met “ja” hoefde te antwoorden.

Daarbij was Brendan Dassey nog maar zestien ten tijde van het verhoor. Ik kan mij zo voorstellen dat een verhoor heel intimiderend is. Als een agent je dan beloofd dat zolang je maar zegt wat ze willen horen dat het allemaal goed komt. Zeg je iets anders dan worden ze boos. Tja, dan denkt zo’n jongen, die toch ook wel naïef is, laat ik maar zeggen wat ze willen horen dan is het klaar.

Helemaal niet slim natuurlijk, maar ja, nogmaals, deze toch wel verlegen jongen met een laag IQ, was nog maar zestien jaar. Hij besefte totaal niet wat hij aan het bekennen was.

Buiten de bekentenis is er verder ook helemaal geen bewijs gevonden dat Brendan aan de moord linkt.

Slechte advocaat

Als Brendan Dassey na zijn bekentenis wordt aangehouden heeft hij echt een hele slechte advocaat.  Wat een aparte man, het lijkt alsof hij alles één grote grap vindt. Ik krijg ook de indruk dat zijn advocaat aan de kant van de aanklager staat en niet aan die van Brendan.

Ondertussen zit Brendan Dassey wel alweer ruim tien jaar, naar mijn idee onschuldig, in de gevangenis.

Dan de grote vraag, denk ik dat Steven Avery schuldig is?

Nadat ik deel één van Making a murder had gezien, was ik niet overtuigd van de schuld van Steven Avery, maar ook niet van zijn onschuld.

Nadat ik deel twee gezien heb denk ik daar toch anders over. Ik denk dat Steven Avery niet schuldig is.

Waarom ik dat denk?

Nou wel om deze punten;

  • Bij het onderzoek naar de moord zijn dezelfde ambtenaren betrokken die Steven Avery al eerder fout beschuldigd hebben, waardoor hij achttien jaar onschuldig heeft vastgezeten. Toen waren deze ambtenaren ook overtuigd van zijn schuld. Nu weten we dat ze er duidelijk naast zaten, dus waarom zouden ze niet nogmaals dezelfde fouten maken.
  • Deze ambtenaren zijn aangeklaagd door Steven Avery en konden een flinke schadeclaim verwachten.
  • Vervolgens zijn het dezelfde agenten die het onderzoek naar de moord doen en maar al te graag Steven Avery als schuldige willen aanwijzen.
  • In deel twee van Making a murder is te zien dat Steven Avery meewerkt aan een ‘hersenvingerafdruk’ onderzoek die zijn onschuld aangeeft.
  • Uit de telefoongegevens van het slachtoffer blijkt dat ze het terrein van Steven Avery afgereden is.
  • De auto, van het toen nog vermiste slachtoffer, is langs de kant van de weg gezien door een vrachtwagenchauffeur die dit op zijn beurt aan een agent heeft doorgegeven. Deze agent heeft dat vervolgens verzwegen. Waarom?!
  • Diezelfde agent kwam al eerder als onbetrouwbaar over tijdens het proces.
  • De kogel waarmee de moord gepleegd zou zijn, daar zitten geen botresten op wat wel zou moeten.
  • Als je ziet hoe Kathleen Zellner veel bewijzen weet te weerleggen, dan krijg ik toch sterke twijfels bij de eerdere veroordeling.

Het zal je maar gebeuren

Al met al heb ik na het zien van deel twee sterk het idee dat de autoriteiten Steven Avery wel erg graag als dader willen zien, al dan niet geleid door tunnelvisie en dat ze daarbij het lot best een handje hebben willen helpen.

Dan denk ik ook nog, als Steven Avery en Brendan Dassey werkelijk onschuldig zijn, betekent dat ook dat de echte moordenaar nog vrij rondloopt en wie weet wat hij nog meer aanricht.

Het is een facinerend verhaal. Je moet er toch niet aan denken om achttien jaar onschuldig in de gevangenis te zitten. Als je onschuld uiteindelijk blijkt kan je welgeteld twee jaar van je vrijheid genieten en vervolgens begint de nachtmerrie weer van voor af aan.

Of in het geval van Brendan Dassey dat je heel naïef de agenten naar de mond hebt willen praten en vervolgens voor jaren de gevangenis in moet.

Heb jij “making a murder” gezien en denk jij dat Steven Avery en Brendan Dassey onschuldig of schuldig zijn?