Museum Kaap Skil op Texel

Het is woensdagmiddag. De kinderen zijn vrij, dus tijd om wat leuks met elkaar te gaan doen. We besluiten om naar Kaap Skil te gaan.

Kaap Skil

Zit in Oudeschild en is het oude Maritiem & Juttersmuseum (niet hetzelfde als het schipbreuk – Juttersmuseum). In het museum is veel over de 18e eeuw te vinden.

Speurtocht

Bij binnenkomst krijgen de kinderen een speurtocht. Je hebt een variant voor kinderen die nog niet kunnen lezen, dan moet je visjes zoeken die verspreid door het museum te vinden zijn. Dan is er nog een speurtocht met vragen voor de kinderen die kunnen lezen en schrijven. Wij gaan voor de laatste. Het leuke van deze speurtochten is dat de kinderen met veel plezier voorop gaan en je zo door heel het museum wordt geleid.

Voor de eerste vraag moeten we naar de kelder. Daar is een grote maquette te zien van de Rede van Texel uit de gouden eeuw. Je kan daar naar de verhalen kijken en luisteren over de handelsreizigers, avonturiers en soldaten uit die tijd.

Als we doorlopen komen we bij een handelsspel. Dit vinden de kinderen erg leuk, ze moeten tonnen en dozen vervoeren met bootjes, maar ze moeten opletten dat ze niet in één van de tornado’s komen.

Via de andere kant loop je terug naar de trap naar boven. Onderweg kom je langs allemaal kamertjes die allemaal hun eigen verhaal vertellen uit de gouden eeuw.

kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14 kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14

Schatten uit scheepswrakken

De speurtocht leidt ons nu helemaal naar boven. Daar zien we spullen die onderwaterarcheologen opgedoken hebben uit verschillende scheepswrakken. Zo zie je onder andere, servies, kanonnen, wapens en nog veel meer. De hele verdieping staat vol met vitrines en dan te bedenken dat dit allemaal uit scheepswrakken komt.

Leven in de 18e eeuw

Kaap Skil heeft ook nog een groot buiten terrein, daar leidt de speurtocht ons nu heen.

Er is een straatje nagemaakt uit vroegere tijden met een aantal oude huisjes, maar ook een smederij en een bakker. Als je binnenkomt in één van de huisjes waan je je even in de 18e eeuw. Erg leuk om te zien hoe de mensen vroeger leefden.

kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14 kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14

Molen

In het midden van het buitenterrein staat een grote molen. Daar kan je binnen kijken en zie je hoe de molen werkt. Toen wij naar boven liepen waren daar de molenaar en zijn leerling. Die vertelden ons dat deze molen nog één keer per week in gebruik is. Zo maalt deze molen op jaarbasis zo’n 13.000 kilo meel. Wat best veel is voor een molen die maar één keer per week draait. Dit meel kan je in de souvernierswinkel van kaapskil kopen, maar het meel wordt op Texel ook gebruikt door de NovalishoeveBakker Timmer en de Bonte Belevenis.

kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14
In de molen.
kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14
Het meel van de molen kan je kopen in de souvernierswinkel.

Vanuit de molen kan je via een gang het naastgelegen gebouw in. Hierin is een dek van een zinkend ‘piraten’ schip nagemaakt. Er staan verschillende tonnen waar je met je handen in kan voelen, wat zou er in zitten? Het is een beetje donker in deze ruimte en dat maakt het voor de kinderen extra spannend om in de tonnen te voelen.

Texelse boot

Als je vervolgens naar boven gaat kom je bij de TESO-tentoonstelling. Daar vind je allemaal informatie over de Texelse boot. Er zijn verschillende veerboten nagemaakt. Zelf kan je voor kapitein spelen, maar ook voor dekopsteller. Dat is nog niet zo makkelijk, want als je het verkeerd doet kapseist de boot.

kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14 kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14

Via de andere kant lopen we vervolgens naar beneden. Daar komen we bij de jutterij. Daar kijk je je ogen uit naar alle gejutte voorwerpen.

Zelf aan het roer staan

Daarna lopen we weer naar buiten. Er staat nog een grote schuur op het terrein. Daar binnen gekomen zien we als eerste een oud vissersschip. Loop je verder dan kom je in een nagemaakte stuurhut waar je zelf aan het roer kan staan. Nog weer verder komen we bij een ‘viskraam’. Hier ben jij de visverkoper en kan je meteen je kennis van de Nederlandse vis testen.

kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14 kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14

Nadat we ‘vis verkocht’ hebben lopen we naar boven. Daar zijn nog verschillende maquettes te zien. Bodi was nogal onder de indruk van de ‘politieboten’, maar dat waren natuurlijk kotters.

Weer buiten gekomen staat er nog een reddingscapsule waar je een kijkje in kan nemen of je kan mensen en honden redden door ze een reddingsboei toe te werpen.

kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14 kaapskil kaap skil oudeschild texel museum maritiem juttersmuseum-14

Het is een museum waar je je prima een middag kan vermaken en het is zodanig opgezet dat het ook voor kinderen leuk en interessant is om alles te bekijken. Wij zijn er ondertussen al meerdere keren geweest, maar het blijft leuk en elke keer zie je weer wat nieuws.

Ben jij wel eens in Kaap Skil geweest?

museum kaap skil oudeschild - leuk uitje op texel met kinderen - mamablog - mama blogger