Oudheidkamer Texel

Midden in het centrum van Den Burg vind je het museum de Oudheidkamer Texel. Het is in een huis uit 1599. Dat is één van de oudste huizen die op Texel staat.

Het huis is helemaal ingericht met spullen uit voornamelijk de negentiende eeuw.

Bij binnenkomst krijg je extra informatie mee. Waarvoor welke ruimte gebruikt werd en over de spullen die in de kamer staan.

Voor de kinderen is er een speurtocht. Overal in het huis zijn plaatjes van dieren te vinden, het is de bedoeling dat de kinderen ze allemaal vinden. Sommige dieren zijn makkelijk te vinden, maar voor andere dierenplaatjes moet je goed zoeken, dat maakt het extra leuk.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

De keuken

Wij begonnen in de keuken. Een ouderwetse keuken, grotendeels in originele staat met een hele toffe vloer, die zou ik zo in mijn huis willen.

In het midden van de keuken staat een kachel, waar op gekookt werd. Dan is er nog een pomp waarmee ze vroeger water uit de put pompten.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

Verder staat de keuken vol met voorwerpen uit vroegere tijden, zoals een oud kookboek, servies, tinnen kannetjes, een stenen waterfilter enz.

De Tuin

Als we de keuken uit lopen komen we in de tuin. In het midden van de tuin staat een grote pomp. Verder staan overal kruidenplantjes. Nu waren wij er midden in de winter, maar ik ben van plan om in de zomer nog een keer terug te komen. Volgens mij ziet de tuin er dan fantastisch uit en het zal ook heerlijk ruiken.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

De achterkamer

Uit de tuin lopen we via de keuken naar de achterkamer. Het eerste wat we zien is een oude secretaire uit 1813.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

In de hoek van de kamer staat een bedstee, een heel klein bed, maar dat komt omdat men vroeger halfzittend sliep. Er staat nog een oude linnenkast en een Biedermeiertafel. Verder staat deze kamer vol met bijzondere spullen uit vroegere tijden, waarvan sommige stukken erg kostbaar zijn.

Ook hangen er in deze kamer portretten van de oude bewoners van dit huis.

De opkamer

Dan komen we in de opkamer, die zit aan de voorkant van het huis. Deze kamer is iets verhoogt, vandaar ook de naam, maar dat komt omdat de kelder hieronder zit.

In deze kamer kom je ook een bedstee tegen. Deze bedstee heeft een krib waar een baby in kon slapen. Ook staat in de opkamer een oude buffetkast, een oude tafel met servies. Verder staat nog een oude theedoos en koekdoos ingelegd met parelmoer.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

De kelder

Onder de opkamer zit de kelder. Je moet een klein trappetje af en dan kom je in een niet al te grote ruimte, ik kon er niet rechtop staan. Omdat dit de koelste ruimte van het huis is, werd hier de voorraad bewaard. Ook nu staat er potten met ingemaakt eten op de planken in de kelder.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

De bovenverdieping

Via een hele steile trap kom je op de bovenverdieping. Het valt meteen op dat de vloer hier niet helemaal rechtloopt. Verder zie je vooral ouderwetse kledendracht en natuurlijk de Texelse dracht.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

Achterstevoren lopen we de trap weer af. Nu hebben we het hele huis gezien, maar we hebben nog niet alle dieren gevonden. We zoeken nog extra door alle kamers en met een klein beetje hulp lossen we uiteindelijk de speurtocht op.

Oudheidkamer Texel

Leuk om zo’n oud huis van binnen te zien en ook om te zien hoe de mensen vroeger leefden. Dan hebben wij het toch maar goed tegenwoordig. Ik moet er niet aan denken om halfzittend te slapen, maar ook wij draaien aan een knop en hebben water, draaien aan een andere knop en de kachel gaat aan.

oudheidskamer texel museum met kinderen den burg spweurtocht-3

Het is er erg leuk om rond te kijken in de Oudheidkamer Texel, maar je bent er niet uren mee kwijt. Daarom kan je een bezoek aan de Oudheidkamer prima combineren met een bezoek aan het centrum van Den Burg. Vooral ook omdat het museum midden in het centrum van Den Burg staat.

Ben jij al een keer in de Oudheidkamer geweest?

museum oudheidkamer Texel - dagje uit - mama blog - mamablog