Vuurtoren Texel

Op een zondagmiddag besluiten wij met ons gezin naar de vuurtoren te gaan. Joaz en ik hadden de vuurtoren al een keer samen bezocht, maar de rest van het gezin is ook wel benieuwd.

De vuurtoren op Texel staat helemaal in het noorden bij paal 33. Het is niet een hele hoge toren, maar het is wel de enige vuurtoren in Nederland waarbij je aan drie kanten over zee uitkijkt.

118 traptreden

Als we de vuurtoren binnen komen kunnen we meteen doorlopen naar de eerste etage waar je een entreekaartje kan kopen. Ook zijn daar verschillende souvenirs te koop. Wij laten onze Texelse museumpas zien en mogen doorlopen naar de volgende verdieping.

In totaal heeft de vuurtoren heeft 118 traptreden en acht etages, waarvan zes open voor publiek. Het leuke is dat er op elke verdieping wel iets te zien of beleven is. Ook is op elke etage te zien hoe hoog je bent omdat er een N.A.P-meter door de hele vuurtoren loopt.

Geschiedenis van de vuurtoren

Wij zijn ondertussen op de tweede etage aangekomen, we zijn nu 34 mtr. hoog volgens de N.A.P.-meter. Hier kan je luisteren naar de geschiedenis van de vuurtoren. Zo horen we onder andere dat de vuurtoren in 1864 is gebouwd en 53 meter hoog is.

Vuurtorenlamp

Dan gaan we door naar de derde etage. Hier zien we oude vuurtorenlampen en meteen valt op hoe groot één zo’n lamp is. Het lichtsignaal van de vuurtoren is twee lichtstralen in tien seconde.

Kogelgaten

We komen op de vierde etage. Deze verdieping is wel heel erg leuk. We kunnen hier een rondje lopen tussen de muren van de oude en nieuwe toren. Oude en nieuwe toren? Jazeker, omdat de vuurtoren in de tweede wereldoorlog zodanig beschoten is is de oude toren instabiel geworden. Daarom is er een nieuwe toren om de bestaande toren heen gebouwd. Nu kan je dus een rondje lopen tussen de oude en nieuwe toren. Wanneer je dit doet kan je de kogelgaten in de oude toren nog goed zien zitten. Voor de kinderen is het natuurlijk heel leuk en spannend om een zo’n rondje te lopen.

Hoogste toilet

Als we verder lopen komen we op de vijfde etage. hier is de hoogste wc van Texel en deze heeft een prachtig uitzicht. Tegenwoordig is de wc niet meer in gebruik, maar door een raampje nog wel te bekijken.

Naar buiten

Eindelijk komen we op de zesde etage, we zijn nu op 45 meter hoogte. Hier kunnen we naar buiten. Op de omloop hebben we een prachtig uitzicht. Aan éne kant kijken we uit over het eiland en aan de andere kant zie we het strand, de zee en ons buureiland Vlieland.

Ook staan hier verschillende bordjes waarop te zien is hoever een plaats ligt vanaf de vuurtoren. Zo is te zien dat Vlieland 5 km verderop ligt, maar ook zien we dat het 4000 km naar de noordpool is.

Als we buiten uitgekeken zijn lopen we weer naar beneden. Erg leuk om de vuurtoren een keer te bezoeken. Het niet een activiteit waar je een dag mee kwijt bent, maar zeker wel een aanrader. ik denk dat we ongeveer een uur in de vuurtoren geweest zijn.

Ben jij al eens in de vuurtoren van Texel geweest?

 

Vuurtorten texel beklimmen met gezin - dagje uit - mamablog - mama blog