Kersthanger maken van klei

In de adventperiode mogen de kinderen elke dag een een zakje van de adventskalender openmaken. Dit jaar zit er in elk zakje een opdracht één van die opdrachten is ‘maak zelf een hanger voor in de kerstboom’.

Wij maken een kersthanger van klei. Dat is helemaal niet moeilijk en voor de kinderen is het erg leuk om te doen.

Wat heb je nodig

  • Zelf hardende klei (Action of koop hier)
  • Kerst uitsteekvormpjes (AliExpress of koop hier)
  • Gouden stift (AliExpress of koop hier)

De benodigde spullen heb ik bij de Action en AliExpres gekocht, daar kan je goedkoop de spulletjes kopen. Omdat er een langere levertijd is bij AliexEpress heb ik er ook een alternatief bij vermeld.

Kersthanger maken

Dan kan je beginnen om de kersthangers te maken. Breek een stukje klei af en rol dit uit. Hiervoor heb ik een bakplaat met bakpapier en een deegroller gebruikt. Als de klei mooi gelijkmatig is uitgerold kan je de klei gaan uitsteken met de vormpjes.

Wij maken kerstboompjes en kerstbellen. Druk de uitstekers voorzichtig in de klei en zorg dat je de randjes netjes afwerkt als de klei nog zacht is. Het makkelijkst is om als de klei nog in de vorm zit, aan de buitenkant met je vinger langs de uitsteker te gaan om het overtollige klei weg te halen. Vergeet niet om met een satéprikker een gaatje te prikken aan de bovenkant. Doe dit als de klei nog in de vorm zit.

Als alle vormpjes zijn uitgestoken moet de klei drogen, omdat het zelfdrogende klei is hoeft deze niet afgebakken te worden.

kersthangers zelf maken kerstboom hangers hanger kersthanger diy kerst-5

Als de klei goed uitgehard is kan je de vormpjes gaan schilderen en versieren. Omdat wij grijze klei gebruikt hebben, hebben we eerst de kerstboompjes wit geschilderd, gewoon met kinderverf. Deze verf is daar niet heel geschikt voor en uiteindelijk hebben we aardig wat laagjes moeten verven. Handiger is het om meteen witte klei te gebruiken.

Daarna hebben wij de kerstboompjes versierd met een gouden stift. Wij hebben één boom met stippen versierd en de andere met kleine ovaaltjes.

De kerstbellen hebben we goud beschilderd met verf van de Ikea, maar ook hier hebben we heel wat lagen moeten aanbrengen voordat de verf uiteindelijk een beetje dekt.

kersthangers zelf maken kerstboom hangers hanger kersthanger diy kerst-3

En zo zijn de kersthangers uiteindelijk geworden.

Kersthanger zelf maken kerst kersthangers diy kerstboom christmas