Mijn dochter heeft een telefoon

“Nee hoor, dat krijg je niet”. Beteuterd kijkt Noraya mij aan. Stiekem moet ik een beetje lachen, want ohh, ze moest eens weten.

Noraya vraagt mij namelijk of ze een telefoon voor haar verjaardag krijgt en na lang wikken en wegen hebben we besloten om haar een telefoon te geven. Dat ga ik haar nu natuurlijk niet vertellen, dan is het straks geen verassing meer. Dus ik moet, geheel tegen mijn principes in, een beetje liegen.

Niet verwacht

Ondertussen is Noraya jarig geweest en heeft ze tot haar grote blijdschap een smartphone gekregen omdat ze dat totaal niet meer verwacht had, na mijn stellige ontkenning, was de verassing des te groter.

Nu ze haar eigen telefoon heeft, worden er ook nieuwe afspraken gemaakt rondom schermtijd en dat is best een beetje zoeken vind ik.

De afspraken die wij nu met Noraya gemaakt hebben is dat ze een uur per dag op haar telefoon mag, maar dan mag ze niet meer op de computer. In het weekend mag wel wat ze langer op haar telefoon.

Wel of niet controleren

Via de Family Link-app kan ik de tijd instellen, dus na een uur valt haar telefoon uit. Ook kan ik via die app zien wat ze op haar telefoon gedaan heeft en moet ik haar toestemming geven als ze een app wil downloaden.

De afspraak die ik met Noraya gemaakt heb is dat ik altijd op haar telefoon mag kijken als ik dat wil. Dat betekent niet dat ik elke dag kijk wat ze doet. maar ik wil ook niet dat ze vervelende situaties verzeild raakt. Nu vertrouw ik Noraya wel, maar tegelijkertijd wil ik haar beschermen tegen de ‘boze’ buitenwereld.

Op dit moment is het dus een beetje zoeken naar een middenweg en dan vooral voor mij. Noraya heeft nog geen rare dingen met haar telefoon gedaan. Ze heeft er ook totaal geen problemen mee als ik in haar telefoon wil kijken.

Voordelen

Omdat Noraya nu zelf een telefoon heeft, is het voor haar makkelijker om contact met vriendinnetjes te onderhouden. Zeker met haar vriendinnen uit Friesland. Er wordt heel wat af gekletst, vooral via de app. De eerste afspraak was dan ook snel gemaakt. Ondertussen is er al een vriendin uit Friesland komen logeren.

Nog een voordeel is dat Noraya mij nu zelf kan bellen als ze ergens heen is. Ook vind ik het in sommige gevallen een prettig idee dat ik haar kan bereiken.

Al met al is Noraya erg blij met haar telefoon en ik denk dat het een goede beslissing is geweest om haar een telefoon voor haar verjaardag te geven.

Heeft jou zoon of dochter zelf een telefoon en wat zijn jullie regels?

Telefoon regels voor mijn dochter - kind smartphone - opvoeden - mamablog - mama blog