Slowcooker, handig of niet?

Al jaren stond het op mijn wensenlijstje, maar ik twijfelde, weer een apparaat erbij en ga ik het echt gebruiken?

Ik heb het over een slowcooker. In Amerika maken de meeste huishoudens er gebruik van, maar in Nederland is het minder bekend.

Wat is een slowcooker

Voor als je denkt “wat is een slowcooker?!” Even in het kort, het is een apparaat die het eten op een lage temperatuur bereidt.

Het gemak van een slowcooker is dat je in de ochtend al je eten erin stopt en hier de rest van de dag geen omkijken meer naar hebt. Ook blijven de voedingstoffen en smaak beter bewaard omdat het eten niet kookt.

Dat klinkt natuurlijk erg leuk. Toch heb ik nog wel een tijdje getwijfeld over de aanschaf.

Ik heb de voor en nadelen even op een rijtje gezet.

De voordelen

 • Voedingstoffen blijven beter bewaard
 • Minder werk
 • Je kan het eten in de ochtend al klaarmaken
 • De smaken zijn puurder
 • Je hoeft niet thuis te blijven als de slowcooker aanstaat
 • Je eten kan niet aanbranden

De nadelen

 • Weer een apparaat in huis die ruimte inneemt
 • Je kan er niet alle gerechten in bereiden

Uiteindelijk wogen de voordelen zwaarder. Nadat ik de knoop had doorgehakt ben ik opzoek gegaan naar een geschikt exemplaar voor ons huishouden. Ik verdiepte mij in de verschillende slowcookers en uiteindelijk hebben we een grote slowcooker van het merk Crock Pot gekocht.

Onze Crock Pot

Onze Crock Pot heeft twee standen, laag en hoog en ook nog een warmhoudfunctie. Het liefst gebruik ik de lage stand. Dan duurt het ongeveer zes tot acht uur voor het eten klaar is. In de hoge stand heeft het eten ongeveer vier uur nodig, maar het hangt er natuurlijk vanaf wat voor eten er in zit.

Verder is het een grote slowcooker waar met gemak genoeg eten voor ons gezin in past.

Het nadeel van onze Crok Pot is dat er twee gaatjes in de deksel zitten. Daardoor komt de etenslucht in het huis. Geen idee eigenlijk of dit gebruikelijk is voor een slowcooker of dat alleen ons model dat heeft.

Ook leuk om te lezen: Zelf wasmiddel maken en uitproberen

Bevalt de slowcooker

We hebben de slowcooker nu ruim een jaar, misschien al wel langer. Buiten de twee gaatjes in de deksel ben ik er erg blij mee.

Het is in het begin even wennen om het eten s’ochtends al klaar te maken, maar als je dat eenmaal gedaan hebt is het zo fijn om er de rest van de dag geen omkijken meer naar te hebben.

Zeker op dagen dat we weten dat we een drukke middag hebben is het handig. Dan doen we in de ochtend het eten in de Crock Pot en stellen we de tijd in. Als de tijd om is schakelt de slowcooker vanzelf in de warmhoudstand, zo wordt het eten niet koud. Heerlijk om in de drukke avondspits dan niet meer te hoeven koken.

Welke gerechten

Er kan veel voedsel in de slowcooker bereid worden, maar niet al het eten is er geschikt voor.

Wij maken vooral soepen, stoofschotels en kip in de slowcooker.

Wat ook niet onbelangrijk is dat het eten echt superlekker smaakt. De soepen die we er mee maken vind ik veel lekkerder, voller van smaak. Ook het vlees wordt heerlijk mals.

Onmisbaar?

Ondanks alle voordelen is de slowcooker niet onmisbaar, we zouden het ook prima redden zonder. Het is vooral een apparaat die zorgt dat het koken net even wat makkelijker is, want dat is het echt wel. Je stopt al het eten in de slowcooker en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Uiteindelijk ben ik blij dat we een slowcooker gekocht hebben.

Het nadeel dat het best een groot apparaat is hebben we op de koop toegenomen. Hij heeft nu een mooi plekje gekregen in de keukenkast.

Slowcooker crock pot handig of niet mamablog daanliesenkids
 1. Rachel Versluis- Kromdijk 15 mei 2020 at 09:22

  Bij ons staat de slowcooker in de kast, neemt wel wat ruimte in en ik pak ‘m er ook bij voor stoofpot, kip, soep en macaroni met kaas. De smaken zijn zeker voller en het is makkelijk!

  1. Lisanne 15 mei 2020 at 11:24

   Ja hij neemt wel wat ruimte in, maar als je de slowcooker gebruikt dan is dat niet zo erg. Macaroni met kaas heb ik er nog niet in gemaakt, ga ik eens proberen!

Comments are closed.