Zelf een houten huisjesbed maken – diy

Op het bed van Bodi heb ik al veel complimentjes gekregen. Hij is er zelf ook nog steeds erg blij mee.

Het is een leuk, maar ook stevig bed. Bodi is dol op klimmen en klauteren en hoewel dat niet direct de bedoeling is kan dat prima op dit bed. Al meerdere keren heb ik Bodi trots zittend op het dak van het bed aangetroffen. Ook slingeren aan de balken is favoriet.

Nu heeft Daan het bed zelf gemaakt en omdat we weten dat Bodi dol is op klimmen hebben we er voor gezorgd dat dit bed daar stevig genoeg voor is.

Al meerdere keren heb ik de vraag gehad hoe we dit huisjesbed gemaakt hebben en dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe je zelf zo’n bed kan maken.

Het bed van Bodi is 70 cm breed en 180 cm lang, maar als je het bed zelf maakt kan je de maat natuurlijk naar wens aanpassen.

Wat heb je nodig

  • Accuboor
  • Lange dikke schroeven van 100 mm
  • Kleine schroeven van maximaal 40 mm
  • Balken van 44 x 69 mm
  • 2 latten
  • 4x raamhoeken van 120 mm
  • Eventueel houtlijm
  • Ijzeren haakse hoekjes 4x?

Aan de slag

Je begint met het maken van een frame.

Zaag 4 balken op 1500 mm, vervolgens zaag je de bovenkant van de balken in een hoek van 45 graden.

Dit zijn de staanders van het bed.

Dan zaag je 6 balken af op de lengte van het matras, in ons geval 1800 mm.

Nu zaag je 4 balken en de breedte van het matras, in ons geval 700 mm.

Pak een lengtebalk en schroef nu (4 schroeven per balk, geldt trouwens voor alle balken) deze tussen twee staanders op 300 mm vanaf de onderkant en een balk aan de bovenkant aan de onderste zijde van het afgezaagde deel (45graden). Herhaal dit aan de andere kant.

Schroef vier raamhoeken aan de binnenkant van de staanders en onderste lengtebalken. Hierdoor ontstaat een extra sterke verbinding.

Nu kun je de breedtebalkjes op 300 mm vanaf de onderkant tussen de staanders schroeven. Schroef de schroeven dwars door de balken vanaf de buitenkant (tip: even voorboren met een dun houtboortje om het barsten van de balk tegen te gaan). Aan de onderkant heb ik per staander ook een ijzeren haaks hoekje voor extra stevigheid geplaatst.

Pak de andere twee breedtebalkjes en schroef deze 200 mm boven de andere breedtebalkjes.

Dan schroef je één lengtebalk ook 200 mm boven een andere lengtebalk.

Het frame aan de kopse kanten zijn nu klaar .

houten huisjesbed maken zelf diy peuterbed kinderbed bed

Het hekje maken

Omdat we niet willen dat Bodi uit zijn bed rolt hebben we ervoor gekozen om deels een hekje te maken op zijn bed.

Zaag twee balken van 500 mm en twee balken van 200 mm.

Schroef de balken van 500 mm tegen de staanders 200 mm boven de lengtebalk. Dan plaats je de balken van 200 mm verticaal aan het uiteinde.

Ook leuk om te lezen: Zelf wasmiddel maken en uitproberen

Het dak maken

Een huisjesbed is natuurlijk niet af zonder dak, dus dat gaan we nu maken.

Zaag vier balken in een hoek van 45 graden. Pak twee balken en leg deze zo tegen elkaar aan dat er een hoek van 90 graden ontstaat en schroef ze dan aan elkaar vast. Herhaal dit met de andere twee balken.

Leg deze hoekverbindingen boven op de staanders. Zorg er wel voor dat het midden van de hoekverbinding in het midden van het bed staat, anders staat het dak scheef op de staanders. Zorg er nu voor dat de staanders waterpas staan en teken de balk van het dak nu af gelijk aan de staander, zodat het dak mooi aansluit op de staanders en zaag de uitstekende balk af, herhaal dit bij alle vier de staanders. Bevestig daarna het dakframe op de staanders met de lange schroeven, ook hier weer even voorboren. 

Pak nu een lengtebalk en plaats deze in de nok van het dak. Schroef deze vanaf de kopse kant aan het bed vast.

Als laatste schroef je twee latjes aan de binnenkant van de onderste ligger, let er op dat je de latjes zo laag mogelijk op de binnenzijde van de balk plaatst. Hier komt je lattenbodem op te liggen.

Nu is het bed klaar!

Hoe leuk is het om als kind om hier in te slapen. Bodi is dan ook helemaal blij met zijn mooie bed.

Hoe houten Huisjesbed zelf maken diy huisjes bed