Luie moeder niks mis mee

Enige tijd geleden hoorde ik iets wat mij als muziek in de oren klonk. Namelijk, een luie moeder is goed voor de kinderen! Nou willen we niet allemaal het beste voor onze kinderen?!

De opvoeding kan op sommige momenten best druk zijnNu blijkt dat je gewoon lui mag zijn. Sterker nog, het is zelfs goed voor je kinderen!

Als je er verder over nadenkt is het nog niet zo’n gekke gedachte.
De redenatie achter deze gedachte is dat de kinderen van een luie moeder zelfstandiger zijn, omdat ze meer dingen zelf moeten doen. Dat klinkt eigenlijk best logisch.
Persoonlijk vind ik dat er niks mis mee is om je kinderen bepaalde klusjes zelf te laten doen.

Hoe wordt je een luie moeder

Oké, je moet misschien eerst een klein beetje tijd investeren om je kinderen dingen te leren, maar als ze het eenmaal kunnen heb je daar alleen maar profijt van.
Hoe handig is het wel niet als de kinderen
 • Zichzelf kunnen aankleden
 • Zelf een doekje pakken als ze drinken omgooien om het op te ruimen. Ja, drinken omgooien gebeurd hier regelmatig
 • Zelf hun schoenen aantrekken
 • Hun eigen speelgoed opruimen
 • Hun eigen bed opmaken. Hmm, dat moet ik ze binnenkort maar eens gaan leren
 • Zelf hun bord naar de keuken brengen
 • Een boodschapje voor je doen
 • Weten hoe de televisie werkt -kuch- ja echt… als je in het weekend een poging wil doen tot uitslapen is het heel handig als ze zelf naar beneden gaan en dan de telvisie kunnen aanzetten
Voor sommige van deze dingen moeten de kinderen al iets ouder zijn. Zo zal ik Bodi heus niet naar de winkel sturen om een boodschapje voor mij te halen. Noraya daarentegen vind het leuk om dat te doen, dus prima!
Andere dingen kan je ze best al vroeg leren. Bodi zit nu in de leeftijd dat hij alles nadoet wat hij ziet.  Hij brengt dan ook netjes zijn bordje naar de keuken en neemt meteen de borden van zijn broer en zus mee. Oké, alle kruimels liggen wel op de grond, want rechthouden is nog een beetje een dingetje, maar hé, daar doen we niet moeilijk over. Zo heeft Bodi nog een paar dingetjes geleerd.
Bijvoorbeeld dat hij zijn laarzen moet opruimen in de mand. Het is fijn dat hij nu zelf zijn laarzen netjes opruimt, maar het allerleukste vind ik dat hij zo trots is op zichzelf als hij mij geholpen heeft.
Natuurlijk doen de kinderen de dingen op hun eigen manier en dat is vaak net even anders als ik graag zou willen. Daar doe ik niet moeilijk over. Het is prima dat ze zich op hun eigen manier ontwikkelen.

Tips voor luie moeders

Tja, echt heel lui kan je als moeder natuurlijk niet zijn. Toch zijn er wel manieren om het jezelf iets makkelijker te maken.
Koop voldoende kleding voor de kinderen en voor jezelf natuurlijk. Zo kan je eens een dagje wassen overslaan en zo heb je een goed excuus om eens lekker te shoppen.
Als je dan toch aan het shoppen bent, let er dan op dat de kleding die je koopt niet gestreken moet worden, of strijken moet je hobby zijn, dan maakt het niet uit.
Zorg dat je voorverpakte schoonmaakdoekjes in huis hebt. Ideaal om snel even iets schoon te maken.
Ben ik zelf een luie moeder? Daar krijg ik niet echt de kans voor met drie kinderen en een grote verbouwing. Wel denk ik dat ik een makkelijke moeder ben en maak ik me niet zo snel druk om kleine dingetjes.
Zo zal ik mijn kind niet meteen omkleden als er een klein vlekje in de kleding zit, zeker als ik niet weg hoef.
Als het zonnetje schijnt ga ik lekker naar buiten, dan ga ik niet eerst even stofzuigen om tot de ontdekking te komen dat het regent tegen de tijd dat ik klaar bent.
Is een huis niet om in geleefd te worden?! Dus, zo mag het er best uitzien! Althans, dat hou ik mezelf regelmatig voor 😉
Eerlijk gezegd denk ik niet dat er luie moeders bestaan. Gewoonweg omdat je daar de kans niet voor krijgt als moeder. Wel zullen er makkelijke moeders bestaan. Waaronder ikzelf.
Ben jij een ‘luie’ moeder? Heb je nog tips voor (mede)makkelijke moeders?
moeder mama moeders momlife kraamweek lui luie
 1. C-tje 7 december 2017 at 17:37

  Ik denk dat het goed is om niet altijd met je kind te spelen. Zo leren ze ook om alleen te spelen en zelf dingen te bedenken. En dan kun je als moeder ondertussen even iets voor jezelf doen en “lui zijn” 😉

  1. Lisanne 8 december 2017 at 13:01

   Dat ben ik met je eens. Het is helmaal niet zo erg als de kinderen soms zelf moeten spelen. Vaak bedenken ze dan de leukste dingen en inderdaad heeft moeders even tijd voor zichzelf?

 2. Tina heurter 9 december 2017 at 10:10

  Ik ben tot op bepaalde hoogte een makkelijke moeder,als de kids thuis zijn ben ik er voor de kids,poetsen doe ik s ochtends boven en s avonds beneden elke dag weer,ik heb wel regels schoenen in de gang uit,de oudste maken zelf hun bed op of halen t af als ik t vraag..na t eten breng je je bord op de aanrecht en als je met iets speelt en klaar ermee bent ruim je t op voor je iets anders pakt…heb geen zin om als ze op bed liggen nog alles op te ruimen….

 3. Lisanne 9 december 2017 at 13:44

  Volgens mij is er niks mis mee als de kinderen zelf hun bed op maken en hun speelgoed opruimen. Hier ook de regel als je klaar bent met spelen ruim je het op. De kinderen vinden die regel iets minder. Ze bedenken elke keer smoesjes waarom ze nog niet hoeven op te ruimen?

Comments are closed.