De voorlees tag

Bij Jeanet kwam ik de voorlees tag tegen. Zelf vind ik het heerlijk om te lezen en voor mijn kinderen hoop ik dat ze later ook met zoveel plezier een boek gaan lezen. Noraya kan al goed lezen en doet dat ook graag. Joaz zit nu in groep drie en leest ook zelf, maar vindt het nog wel fijn om voorgelezen te worden. Bodi leest natuurlijk nog helemaal niet zelf, maar vind boekjes wel heel leuk.

1. Wat is op dit moment het favoriete voorleesboek van je kind?

voorlezen voorlees boeken boek voorleestag-3Joaz houd vooral informatieve boeken. Boeken over auto’s, dino’s, de ruimte enz. en dan niet voorleesboeken, maar echt de informatieboeken waarin staat hoe hard de snelste auto rijd, hoe zwaar een dino is, welke planeten er allemaal zijn. Hij heeft al van jongs af aan dat hij informatieve boeken verkiest boven leesboeken. Momenteel is hij gek van Egypte. Hij mocht van mijn ouders een boek uitzoeken en dat moest een boek van Egypte worden. Ik liet hem wat boekjes zien voor zijn leeftijd, maar nee, dat was te kinderachtig, haha. Uiteindelijk heeft hij een boek uitgekozen en hij is er helemaal blij mee. Bodi heeft niet een favoriet boekje, maar hij vindt boekjes met dieren en auto’s erg leuk. Noraya leest graag zelf en kiest vaak echte meidenboeken uit.

2. Heb je een vast voorleesmoment met je kind?

Elke avond voor het slapen gaan lezen we een verhaaltje of boekje. Als Joaz of Bodi overdag met een boekje aan komen lees ik ook vaak even met ze.

3. Lees je precies wat er staat of maak je er ook nog wel je eigen verhaal van?

Als ik voorlees, lees ik altijd precies wat er staat. Bodi heeft nog niet echt het geduld om een heel boekje te luisteren en dan kijken we samen plaatjes. Dan wijzen we aan wat er allemaal is en vertel ik er wat bij.

4. Mag je kind het boek uitkiezen of kies jij welk boek er wordt voorgelezen?

Als we overdag lezen, kiezen de kinderen altijd zelf een boekje. Voor het slapen gaan wisselt het een beetje, de ene keer kies ik en de andere keer niet.

5. Als het boek uit is en je kind wil het boek nog een keer lezen, lees je het boek dan nog een keer voor of kies je dan voor een ander boek?

Als ze het boek heel graag nog een keer willen lezen, vind ik het prima om het nog een keer te lezen.

6. Maak je gebruik van luisterboeken?

voorlezen voorlees boeken boek voorleestag-3Eerlijk gezegd heb ik al jaren een aantal luisterboeken in huis. Het leek mij leuk om voor de kinderen een luisterboek op te zetten. In de praktijk deed ik dat eigenlijk niet. Nu heeft Noraya een cd-speler voor haar verjaardag gekregen en heb ik de luisterboeken op haar kamer gelegd. Nu luistert ze met enige regelmaat een luisterboek. O ja, ik heb ik ook nog een hele reeks sprookjes-cd’s met bijbehorende boeken en daar luisteren de kinderen in periodes regelmatig naar. Die sprookjesboeken had ik zelf als meisje ook, maar dan nog met cassettebandjes. Die heb ik vroeger grijs gedraaid.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

We hebben een Storio waar verhaaltjes op staan. Daar hebben de kinderen zeker toen we hem net hadden vaak naar geluisterd, maar tegenwoordig niet zo vaak meer. Verder maken wij niet gebruik van digitale boeken.

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?voorlezen voorlees boeken boek voorleestag-3

Bijna bijna nooit meer. We hebben thuis al stapels met boeken en daarbij zijn we lid van de Bibliotheek. Dus genoeg te lezen. Als ik ergens een mooie kinderbijbel tegenkom wil ik die nog wel eens kopen. We hebben er ondertussen al aardig wat, maar het blijven mooie verhalen en de kinderen lezen er ook graag uit. Waar ik nu naar op zoek ben is een mooie (kinder)bijbel voor het gezin, als iemand een tip heeft hoor ik het graag.

9. Leen je boeken van de bibliotheek?

Jazeker, wij gaan heel regelmatig naar de bibliotheek. Het is altijd een feestje voor de kinderen om boeken uit te kiezen. Als we dan weer thuis zijn, worden alle boeken uitgestald en gaan de kinderen hun boekjes meteen lezen.

10. Wat voor tips wil je andere ouders meegeven over het voorlezen?

Maak er een knus momentje van. Vaak kruipen de kinderen bij je op schoot of ze kruipen helemaal tegen je aan. Heerlijk!

 Geen idee wie ik kan taggen, maar ik ben benieuwd of jullie ook graag voorlezen?

voorlees tag - voorlezen - lezen - mamablog

 

 

 1. Jeanet Veenstra Venema 16 februari 2018 at 06:57

  Wat leuk om te lezen dat je hem hebt ingevuld!

 2. M 19 februari 2018 at 12:37

  Ik vind de samenleesbijbel echt een aanrader! Wij gebruiken hem bij het eten maar ook wel om s avonds een stuk te lezen. De vertaling is echt heel goed te volgen voor jonge kinderen, het zijn niet te lange zinnen. En er staan echt hele leuke opdrachten, spelletjes en uitleg bij ter verduidelijking. (Kinderen zijn 7,4,0)

  1. Lisanne 19 februari 2018 at 18:02

   Dankjewel voor je reactie. Daar ga ik eens naar kijken, want dat is waar ik naar opzoek ben. Goed te horen dat de samenleesbijbel goed bevalt.

Comments are closed.