Waarom is kamperen leuk?

Als klein meisje ging ik vroeger altijd met mijn ouders kamperen. Overdag op de camping strunen  en s’nachts sliep ik samen met mijn zus in een tentje. Geweldig vond ik dat. Elke zomer trokken mijn ouders er op uit en maar al te graag ging ik met ze mee, ook toen ik een tiener was. Op de campings waar wij naar toe gingen was altijd een zwembad. Daarbij had je binnen now-time contact met leeftijdgenootjes en zo vermaakte ik mij prima elke zomer op de camping.

Nog steeds kamperen 

Nog steeds gaan mijn ouders elk jaar kamperen. Hun liefde voor kamperen hebben ze duidelijk aan mij overgedragen. Kamperen, je vindt het geweldig of je vindt het verschrikkelijk. Volgens mij is er geen tussenweg.

Niet iedereen houdt van kamperen

Eerlijk gezegd kan ik best begrijpen dat mensen kamperen helemaal niet leuk vinden. Ik bedoel, het is toch een stuk primitiever allemaal. Op een luchtbedje slapen, met een rol wc-papier onder je arm naar het toiletgebouw lopen. Daarbij heb je niet alle gemakken tot je beschikking die je thuis hebt, zoals een vaatwasser, wasmachine, magnetron enzovoort. Dan nog het douchen op een camping… Vaak kan je de temperatuur van het water niet zelf regelen en moet je elke minuut op een knop drukken of aan een touwtje trekken om water uit de douche te krijgen. Met een beetje pech is de douche te koud ingesteld en moet je elke tien seconden opnieuw op de knop drukken om een miezerig straaltje water te krijgen. Ondertussen probeer je je benen te scheren, want hé, het is zomervakantie, dus blotebenenweer! Tja, dan wil je toch je benen geschoren hebben. Nu sta je onder een veel te koude douche, met een klein miezer straaltje water waardoor je allemaal kippenvel op je benen hebt. Hmm, niet handig. Dat is mij wel eens gebeurd. Toch ondanks dit alles vind ik kamperen fantastisch! Echt waar, als ik mag kiezen tussen een all-in hotelverblijf of op de bonnefooi kamperen in Frankrijk, dan kies ik direct voor het laatste.

Op de bonnefooi

Wij gaan elk jaar met de caravan achter onze auto richting Frankrijk. We boeken nooit iets en zien wel waar we uitkomen. We nemen een ACSI en ANWB-campingboek mee en kiezen daaruit een camping die ons wel wat lijkt. De campings die we uitkiezen zijn nooit heel groot, maximaal honderd staanplaatsen. Wel willen we altijd een zwemgelegenheid hebben. Dat kan in een zwembad zijn, maar ook een rivier of meertje. Het grote voordeel van niets boeken is dat je nergens aan vast zit. Zo kunnen wij altijd het mooie weer tegemoet rijden, want ja, eerlijk is eerlijk ik ben wel een mooiweerkampeerder, met regen en kou op de camping zitten vind ik niks aan. Eénmaal aangekomen op een camping lopen we eerst even een rondje om te kijken of het wat is. Als het er allemaal leuk uit ziet en er is plaats, want als je niks boekt komt het ook wel eens voor dat een camping vol is, zetten wij ons boeltje op. Als het erg warm is nemen we eerst even een duik in het zwembad.

Waarom vind ik kamperen zo leuk?

Wat ik het allerleukste aan kamperen vind is het buitenleven. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot dat je weer naar bed gaat ben je buiten. De kinderen kunnen lekker wat rondstrunen over de camping. Zelf lees ik graag een boek in de hangmat. Als je het warm hebt zoek je wat verkoeling in het zwembad. Het leven op de camping is heerlijk relaxed. De dag ligt voor je open en je bepaald zelf waar je zin in hebt. Een ritje maken in de omgeving of een dagje lummelen op de camping. Alles kan.

Vaak blijven we niet langer als een week op dezelfde camping. Dan willen we graag weer naar iets anders. Elk jaar is het voor ons weer een verassing waar we uitkomen. Soms bedenken vantevoren we dat we helemaal naar het zuiden willen, maar uiteindelijk komen we niet verder als midden-Frankrijk. Het kan ook andersom zijn dan willen we niet zover rijden, maar belanden we uiteindelijk toch helemaal in het zuiden.

Tja kamperen, niet iedereen houdt ervan, maar ik hou er wel van, ik vind het heerlijk! Gelukkig voor mij vindt Daan kamperen al net zo leuk!

Vind jij van kamperen leuk of juist helemaal niet?

Vanaf vandaag tot volgende week zaterdag komt er elke dag een vakantievlog online, op mijn youtube kanaal, van onze kampeervakantie afgelopen zomer in Zuid-Frankrijk.