Koekjes bakken + basisrecept

Zelf hou ik erg van bakken. Koekjes bakken, taart maken, cakejes maken, noem maar op. In één keukenla bewaar ik al mijn bakspullen, zoals uitsteekvormpjes, kleurstoffen, fondant enz. Ook heb ik standaard zelfrijzend bakmeel, suiker, ei en boter in huis zodat ik altijd iets kan bakken als ik zin en tijd heb.

Samen met de kinderen koekjes bakken

Niet alleen ik hou van bakken, de kinderen vinden het ook leuk om te doen. Ze helpen mama graag als ik bijvoorbeeld koekjes ga bakken. Eerst moeten we natuurlijk alle ingrediënten afwegen, dan gaat dat het één voor één in de mixer. Als de mixer een mooie bol gekneed heeft van het deeg dan komt voor de kinderen misschien wel het leukste gedeelte…. Namelijk de kom uitlikken.

Als het koekjesdeeg klaar is, dan mogen de kinderen vormpjes uitkiezen. We hebben van alles, hartjes, dino’s, letters, bloemen, getallen, voertuigen, naja heel veel, dus meestal kiezen ze wat vormpjes uit die ze willen gebruiken en dan gaan ze aan de slag.

Ik leg een bakpapier voor ze neer waar ze het deeg op kunnen uitrollen, vaak help ik daar nog wel bij. Vervolgens steken ze het deeg uit met hun gekozen vormpjes. Graag kiezen ze een groot vormpje, want tja, hoe groter het vormpje hoe groter het koekje! Als alle koekjes op de bakplaat liggen en dat kan trouwens best even duren, want ze doen echt hun best om mooie koekjes te maken, dan gaan de koekjes de oven in. Tja, en dan wachten tot ze klaar zijn, maar zodra ze klaar zijn moeten de koekjes natuurlijk meteen geproefd worden. Eerlijk gezegd vind ik zelf de koekjes altijd het lekkerst als ze nog warm zijn, want ja, mama moet de koekjes natuurlijk ook even proeven!

 Koekjes bakken, makkelijk basisrecept

Dit is een makkelijk basisrecept om koekjes te bakken.

Benodigdheden:
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 175 gram (room)boter
 • 75   gram suiker
 • 1     ei
 • eventueel een zakje vanillesuiker

Doe de boter, suiker en het ei in de kom, mix alles door elkaar. Voeg als laatste de zelfrijzend bakmeel erdoorheen. Zorg dat alles goed door elkaar gemixt is en klaar is je deeg. Het beste is om je deeg dan nog even twintig minuten in de koelkast laten rijzen. Daarna kan je de koekjes uitsteken. Vervolgens kunnen de koekjes in de oven, twintig minuten op honderdtachtig graden en dan zijn de koekjes klaar!

Dit deeg kan je ook goed al eerder klaarmaken. Soms maak ik het deeg alvast klaar als de kinderen nog op school zitten, dan leg ik het in de koelkast en als de kinderen dan thuiskomen kunnen ze meteen beginnen met het uitsteken van het deeg.

Vinden jullie het ook leuk om samen met de kinderen (koekjes) te bakken?

Koekjes bakken met kinderen makkelijk basis recept diy

 

 1. Jen 22 februari 2018 at 14:16

  Wat leuk dat je ook een blog bent begonnen.
  Wij maken ook vaak koekjes, Ik heb wel een ander basisrecept maar ga die van jou ook eens proberen. Ik doe er altijd nog wat kaneel door. Het helpen klaarmaken vinden ze altijd heel leuk. Als het op opruimen aankomt zijn ze snel verdwenen 😉
  Ik ga nog even verder rondneuzen op je blog.

  Groetjes Jen

  1. Lisanne 23 februari 2018 at 09:45

   Met kaneel erdoor ga ik ook eens proberen. Ha ha herkenbaar, helpen met maken doen ze graag, maar opruimen ho maar.

Comments are closed.