Kachel kapot op de koudste dag van het jaar

Het is de laatste dag van de voorjaarsvakantie. De hele week is het al ijskoud buiten, zelfs binnen is het met moeite warm te krijgen.

Ik besluit voor ik naar bed ga om de instellingen van de cv te veranderen. De kachel mag van mij wel eerder aan gaan en ook mag het wel wat warmer. Mooi zo, denk ik, nu zal het morgenochtend lekker behaaglijk zijn als ik wakker word.

Wakker worden in een koud huis

De volgende ochtend wordt ik even na zes uur wakker, Daan zit dan al op de boot naar zijn werk. Hmm, ik had gehoopt dat het wat warmer zou zijn, nu ik de instellingen van de kachel wat verhoogd heb. Ik doezel weer een beetje in, maar de slaap kan ik niet meer vatten. Er bekruipt mij een gevoel waarvan ik hoop dat ik het mis heb. Toch blijf ik er maar aan denken. Volgens mij is de kachel helemaal niet aan gegaan. Ik probeer te luisteren of ik het tikken van de cv hoor of een ander geluid wat er op wijst dat de kachel brandt, maar ik hoor niks. Om het zeker te weten zal ik even aan de radiator moeten voelen. Ik hijs mezelf overeind, voorzichtig raak ik de radiator aan, hopend dat ik aangename warmte zal voelen. KOUD, de radiator is ijskoud, hij is niet eens beetje warm.

Wat moet ik nu

Ohh nee toch, dit ga je niet menen. Uitgerekend vandaag zo’n beetje de koudste dag van het jaar en de kachel doet het niet. Ik stap uit bed. Brrr wat is het koud hier, snel trek ik mijn duster aan, dan schuivel ik de trap op naar de zolder waar de cv hangt. Tja en nu?!  Eens kijken of ik hem open krijg, gelukkig dat lukt. Het enige wat ik kan bedenken om te doen is de cv te resetten. Als ik dat doe lijkt het of hij aanslaat, maar al gauw gaat hij weer uit. Weinig hoopvol probeer ik nog een paar keer de cv te resetten. Helaas zonder resultaat.

Noraya is ondertussen op het gerommel afgekomen en samen lopen we naar beneden. Daar kijk ik hoeveel graden het is, het is 13,5 graad in huis. Snel draai ik een paar gaspitten open en steek wat kaarsen aan voor een beetje warmte. Dan bedenk ik wat ik moet doen. Mijn vader zal de cv wel weer aan de praat kunnen krijgen, maar ja, het is nog maar half zeven en om mijn vader nu wakker te bellen gaat mij iets te ver. Ik besluit om hem een appje te sturen. Ook stuur ik een appje naar mijn moeder. Als ze wakker worden zullen ze dat vast wel zien.

Koud

Noraya is ondertussen op de bank gekropen met een deken om zich heen. Ik besluit om nog even in bed te gaan liggen. Bodi was halverwege de nacht bij ons in bed gekropen. Als ik naast hem ga liggen kruipt hij tegen mij aan en het enige wat hij mompelt is koud. Ahh de schat, het is op onze slaapkamer nog een stuk kouder als beneden. Ik sla mijn armen om Bodi heen en hij slaapt nog even verder. Zelf ben ik een beetje aan het malen, wat nou als de cv niet één, twee, drie gemaakt kan worden… Als Bodi wakker wordt gaan we naar beneden. Joaz zit ondertussen ook op de bank met een deken om zich heen. Brrr, het nog steeds koud. Ik had de gaspitten dichtgedraaid, dat leek mij veiliger, maar snel draai ik ze weer open.

Redder in nood

Dan appt mijn moeder dat mijn vader even onder de douche springt en daarna meteen naar ons toe komt. Gelukkig het zal nu niet lang meer duren en even later komt mijn vader met het nodige gereedschap. Hij gaat meteen naar boven naar de cv, even later komt hij beneden met het goede nieuws dat cv het weer doet. Hoopvol voel ik aan de radiator en ja hoor, die begint langzaamaan steeds warmer te worden! Jeej, wat ben ik blij dat mijn ouders nu zo dicht bij ons wonen en wat ben ik blij met mijn vader die altijd voor ons klaarstaat.