Bonte belevenis Texel

Samen met Noraya ben ik naar het Landgoed de Bonte belevenis op Texel geweest.

We woonden nog niet zo lang op Texel en Noraya mocht een uitje kiezen waar ze samen met mama naar toe wilde gaan. Dat werd de Bonte belevenis.

Samen gingen we op weg naar Den Hoorn, daar is vlak bij de duinen de Bonte belevenis. Bij de ingang betaal je entree en vervolgens kan je ervoor kiezen om een ambacht-strippenkaart te kopen. Dat wilden wij wel, want zo konden wij ook verschillende ambachten uitoefenen.

Éénmaal op het terrein besloten we eerst een rondje te lopen, zo konden we kijken wat er allemaal te doen en te zien is.

Er is onder andere een skelterbaan, een speeltuin, verschillende zitjes, een kruidentuin. Ook zijn er verschillende dieren op het terrein zoals kippen, pauwen, maar ook geitjes en schapen.

In de speeltuin stopten we natuurlijk even en Noraya kon zich lekker uitleven op één van de drie grote trampolines.

Daarna gingen we op weg om de ambachten te gaan uitoefenen.

De ambachten

Broodbakken

Bij binnenkomst werd ons geadviseerd om eerst het broodbakken te gaan doen, dit omdat het brood nog in de oven gebakken moest worden.

Daar aangekomen was er net een klas bezig, dus moesten we even wachten, geen probleem en al snel konden wij beginnen. Eerst kregen we uitleg over het broodbakproces, interessant om te horen en toen mochten wij zelf ons brood gaan maken. Het deeg was al een beetje voorbereid, want anders hadden we het nog moeten laten rijzen en daar zou geen tijd voor zijn. Wel mochten we het deeg kneden en daarna konden we er een lekker broodje van maken. Noraya maakte haar brood in de vorm van een hartje en ik maakte een bloembroodje. Het brood versierden we met verschillende zaden en pitten en toen kon het brood de oven in.

We hadden de smaak van de ambachten te pakken en we gingen naar de schuur waar we de andere ambachten konden doen.

bonte belevenis bontebelevenis ervaring diy mama blog moederblog mamablog texel uitje uit texels

papier maken

In de schuur wilden we als eerste papier maken. Weer moesten we even op ons beurt wachten. Geen probleem, maar toen we aan de beurt waren viel het een beetje tegen. Er werd vlug wat verteld. Noraya mocht snel een papiertje scheppen, we kregen nog een papiertje mee en met twee minuten stonden we alweer buiten. Beetje jammer dit. Volgens mij had ze een beetje haast omdat er buiten een klas stond te wachten, maar dan had ik liever gehad dat ze ons gevraagd had later terug te komen, want dit was vooral voor Noraya niet zo leuk. 

bonte belevenis bontebelevenis ervaring diy mama blog moederblog mamablog texel uitje uit texels

 Zeepjes maken

Het volgende ambacht wat we gingen doen was zeepjes maken. We mochten beiden een mooi zeepje uitkiezen. Noraya koos een bloem en ik koos een hartje, we zijn een beetje van de bloemen en hartjes volgens mij. Dat zeepje legden we in een bakje of eigenlijk een cupcake-vorm die ze gebruikten. Daarna mochten we uit allemaal verschillende kleuren kleine stukjes zeep uitkiezen en daarmee het bakje verder vullen. Toen het bakje vol was, werd er gloeiendhete vloeibare zeep op gegoten, hierdoor zouden alle stukjes zeep aan elkaar blijven plakken. Dit moest natuurlijk wel nog even afkoelen en uitharden, dus het zeepje konden we later ophalen.

bonte belevenis bontebelevenis ervaring diy mama blog moederblog mamablog texel uitje uit texels

Kaarsen maken

Nu was er nog één ambacht over om te doen. Dat was kaarsen maken. Daar aangekomen mochten we kiezen uit een plastic bakje of bekertje, dit zou de vorm van je kaars worden. Noraya koos voor het bekertje en ik koos het bakje. Hier werd een lont in gedaan en toen mochten we het bekertje en bakje vullen met kleine stukjes kaars. Ook weer in allerlei verschillende kleuren. Je kon kiezen om één kleur te gebruiken of je kon juist alle kleuren door elkaar mengen. Noraya koos ervoor om verschillende lagen te maken door elke laag een eigen kleur te geven en zo een regenboogkaars te maken. Mijn bakje was wat lager, dus ik besloot een blauwe kaars te maken met een roze streep in het midden. Zodra het bakje helemaal gevuld was werd er hete paraffine overheen gegoten. Noraya mocht ook voorzichtig wat paraffine eroverheen gieten, zo leuk, nu heeft ze dus echt haar eigen kaars gemaakt. Natuurlijk moest de kaars wel eerst nog even afkoelen, dus konden we hem niet meteen meenemen.

Ons brood bijna verkocht

Nadat we alle ambachten gedaan hadden, besloten we te kijken of ons brood al klaar was. Dit was het geval en het brood was zo mooi geworden dat een paar gasten het brood wel wilden kopen. Een groot compliment voor Noraya. Het brood was nog heerlijk warm, snel zochten we buiten een plekje aan een picknicktafel om ons verse brood op te eten. Wat is dat lekker zeg, echt smullen. We kregen het brood niet helemaal op, dus we besloten om het brood mee naar huis te nemen. Dan konden Daan en Joaz er ook van proeven.

Na het brood eten gingen we weer naar de speeltuin en daarna naar de skelterbaan. Als laatste nog even bij de kruidenplantjes kijken.

Ondertussen zouden ook de zeepjes en de kaarsen klaar moeten zijn, dus die gingen we op halen. Wat waren ze leuk geworden en in een mooie verpakking kregen we de zeep en kaarsen mee.

Even opwarmen

We waren wel een beetje koud geworden, want het waaide nogal hard die dag, dus we besloten om op te warmen in het restaurant. Noraya koos voor een warme chocolademelk met slagroom en ik dronk een kop koffie. We namen er nog iets lekkers bij. Je kan kiezen uit allemaal verrukkelijke zelfgemaakte taartjes en koekjes, maar omdat we nog vrij vol zaten van het brood kozen we voor chocolade. Nadat we opgewarmd waren wilde Noraya erg graag nog even op de trampoline springen, dus nog even naar buiten en toen was het echt tijd om weer naar huis te gaan.

bonte belevenis bontebelevenis ervaring diy mama blog moederblog mamablog texel uitje uit texels

Bonte winkel

Op weg naar buiten kom je nog langs een superleuk winkeltje waarin ze allemaal eigen gemaakte producten verkopen. Leuk als je op zoek bent naar een kadootje voor iemand. Er zit trouwens ook een winkeltje in Den Burg waar ze dezelfde producten verkopen.

Toen zat ons uitje er echt op, maar wat hadden we een leuke dag gehad. Ook heel gezellig om zo samen met Noraya een dagje op stap te zijn.

Het is niet een heel goedkoop uitje, zeker niet als je ook nog een ambacht-strippenkaart koopt, maar het is natuurlijk wel leuk om alle ambachten te doen. Als je met het hele gezin gaat zou je ook kunnen overwegen om alleen voor de kinderen een ambacht-strippenkaart te kopen. Ondanks de prijs is het wel een leuk uitje om het een keer te doen.

Ben jij al een bij Landgoed de Bonte Belevenis geweest?

bonte belevenis bontebelevenis ervaring diy mama blog moederblog mamablog texel uitje uit texels