Wanneer krijgt mijn kind een mobiele telefoon?

“Mama, wanneer krijg ik een mobiele telefoon?” Noraya zou liever vandaag als morgen een telefoon krijgen. De vraag wanneer ze een mobiel krijgt houdt mij al een tijdje bezig. Wat is nu een geschikte leeftijd voor een eerste mobiel en heeft ze echt al een telefoon nodig?

Noraya zit in groep zeven, maar dan wel in een combiklas met groep acht. Bijna iedereen in haar klas heeft al een telefoon en dan bedoel ik ook echt een smartphone. Nu vind ik het argument dat bijna iedereen een telefoon heeft niet meteen een reden om haar dan ook maar een mobiel te geven, maar het zet mij wel tot nadenken. Wanneer krijgt Noraya een mobiele telefoon?

Heeft ze een mobiel nodig?

Pas op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan hebben ze een mobiel pas echt nodig. Via de app wordt dan informatie doorgegeven met bijvoorbeeld betrekking tot het rooster. Nu was ook altijd mijn gedachte dat Noraya een mobiel zou krijgen op het moment dat ze naar de middelbare school zou gaan.

Daar ben ik wel een beetje van terug gekomen. Om verschillende redenen.

 • Als ze haar telefoon eerder heeft kan ze er alvast een beetje mee oefenen voordat ze in de brugklas zit.
 • Ik denk dat ik makkelijker afspraken met haar kan maken als ze nog niet volop aan het puberen is.
 • Het is leuk als ze zelf met opa en oma kan appen of met Daan als hij aan het werk is.
 • Het is makkelijk dat ze mij kan bereiken of ik haar.
 • Ze kan zelf contact onderhouden met vriendinnen die niet op het eiland wonen.

Ook leuk om te lezen: Help, mijn kind gaat op kamp

Genoeg redenen om haar een telefoon te geven zou je denken… Maar als ze éénmaal een telefoon heeft zal ze nooit meer zonder zijn. En hoe makkelijk een mobiele telefoon in sommige situaties ook kan zijn in nog veel meer situaties is een mobiel totaal overbodig. Ze nog maar 10 jaar, een kind nog. Ik zou zo graag willen dat ze nog even onbezorgd geniet van haar kindertijd en naar mijn idee gaat dat toch makkelijker als internet niet één knop van haar verwijderd is.

Toch denk ik dat het niet lang meer zal duren voordat Noraya ook haar eigen mobiele telefoon zal hebben.

Wat vind jij een geschikte leeftijd voor een mobiele telefoon?

wanneer krijgt mijn kind een mobiele telefoon smartphone - hoe oud mobiel - welke leeftijd een telefoon - zoon dochter mama blog mamablog
 1. Aya 9 januari 2020 at 21:02

  Ik vind voor de middelbare. Rond 11/12 jaar. Wennen aan de mobiel en oude vriendinnen om contact te hebben van de basisschool.

  1. Lisanne 10 januari 2020 at 16:22

   Dat vind ik ook een mooie leeftijd en inderdaad dan kunnen ze nog wat wennen en oefenen.

 2. Lien 10 januari 2020 at 09:08

  Lastige keuze! Wel goed om over na te denken. Laatst kwam er een klasgenootje van mijn zoon (7) spelen. Hij trok direct zijn telefoon uit zijn zak toen hij binnen kwam en vroeg om onze wifi code. Ik was echt totaal verbaasd. Ik heb de code niet gegeven, ik vind dat ze op die leeftijd lekker moeten spelen. Wanneer ze bij ons een mobiel krijgen weet ik niet precies, het zal nog wel een paar jaar duren.

  1. Lisanne 10 januari 2020 at 16:21

   Wauw 7 jaar en dan vragen om de wifi code haha, dat vind ik nog wel erg jong. Zonde, want ze kunnen nog zo lekker spelen op die leeftijd. Bij ons zal het niet lang meer duren voordat de oudste een telefoon zal krijgen, maar dan zitter er een paar regels aan vast.

Comments are closed.