Kinderen herkenbaar in beeld op internet

Momenteel is er nogal een discussie gaande of je je kinderen al dan niet herkenbaar op internet zet. Ik heb het idee dat dit vooral in Nederland speelt. Bij Amerikaanse youtubers ben ik nog niet tegen gekomen dat kinderen onherkenbaar in beeld worden gebracht.

Laat ik voorop stellen dat iedereen voor zichzelf de beslissing neemt om de kinderen wel of niet herkenbaar in beeld te brengen op internet.

Kinderen herkenbaar in beeld

Wie mij volgt weet dat ik mijn kinderen herkenbaar in beeld breng, dus het zal niet als een verrassing komen dat ik daar geen probleem mee heb. Dat wil niet zeggen dat ik daar niet over nagedacht heb.

De eerste reden waarom ik ben gaan vloggen is omdat ik meer filmpjes van de kinderen wilde hebben. Dus op het moment dat ik begon met filmen was het voor mij niet meer dan logisch dat de kinderen ook in beeld komen. Anders was ik waarschijnlijk niet eens begonnen met vloggen, want wat had ik moeten filmen, alleen Daan en mijzelf?! Ondanks dat in de eerste instantie alleen mijn familie de filmpjes zagen, was ik mij er zeker wel van bewust dat wat op internet staat voor iedereen zichtbaar is.

Privacy van de kinderen

Dat ik mijn kinderen film is een bewuste keuze, maar dat wil niet zeggen dat ik alles film en laat zien. Het is niet de bedoeling dat ze zich later schamen als ze de filmpjes terug kijken. Daar houd ik dan ook zeker rekening mee bij het bewerken van de video’s. Sterker nog, ik ben daar best streng in en bij twijfel knip ik het uit de video.

Wat vinden de kinderen zelf

Regelmatig vraag ik aan Noraya en Joaz hoe ze het vinden dat ze op Youtube staan, maar dat antwoord is tot nu toe altijd positief geweest. Als ik opper dat ik er ook mee kan stoppen dan willen ze daar niks van weten.

Aan de éne kant begrijp ik het als mensen ervoor kiezen om hun kinderen niet op internet te zetten. Aan de andere kant het is wel iets van deze tijd. Ik leer mijn kinderen dat niet alles geschikt is voor op internet. Ook probeer ik ze bewust te maken dat wat op internet staat voor iedereen te zien is. Uiteindelijk komen de kinderen op een leeftijd dat ze zelf een telefoon krijgen en Instagram hebben. Dan vind ik het belangrijk dat ze weten hoe ze daarmee om moeten gaan.

Wat nu als ze later niet blij zijn met de filmpjes

Je kan die vraag ook omdraaien. Wat nu als ze later vragen waarom ben ik nooit op je filmpjes te zien?

Je weet natuurlijk nooit zeker hoe de kinderen er later tegenaan kijken. Toch denk ik dat mijn kinderen er later geen probleem mee zullen hebben. Sterker nog, ik denk dat ze heel blij zullen zijn met alle videos van hun kindertijd.

Mijn beslissing

Als ouder neem je nu eenmaal veel beslissingen voor je kinderen. Zoals naar welke school ze gaan, wat ze eten, of ze wel of niet naar de opvang gaan, of ze alleen buiten mogen spelen, krijgen ze veel snoep enz. Tegenwoordig neem je als ouder ook de beslissing voor je kinderen of ze wel of niet op internet komen.

Lees ook: opvoeden, wat is een goede opvoeding

Al deze bovenstaande beslissingen neem ik ook voor mijn kinderen en allemaal met de beste bedoelingen. Ook dat ik mijn kinderen in beeld breng is met de beste bedoelingen, want heel eerlijk, ik zou dat wel willen. Ik heb een heerlijke kindertijd gehad en als ik die tijd kon herleven door de vele filmpjes die gemaakt waren zou ik dat fantastisch vinden.

Breng jij je kinderen wel of niet herkenbaar in beeld op internet?

Kinderen herkenbaar in beeld op internet instagram youtube - onherkenbaar mamablogger opvoeden opvoeding mama .jpg