De mama tag

Deze mama tag is speciaal voor moeders die al wat langer moeder zijn en geen kleine baby meer in huis hebben. Ik kwam hem tegen bij www.savethemama.nl.

Hieronder de vragen en mijn antwoorden van de mama tag.

Hoe oud was je toen je voor het eerst moeder werd en hoe oud zijn je kinderen nu?

Ik was 26 toen ik voor het eerst moeder werd. Dat was van Noraya, zij is nu 11. Twee jaar later werd Joaz geboren, hij is nu 8. Vier jaar daarna is Bodi geboren, hij is nu 4.

Waarschijnlijk is het al een tijdje geleden, maar weet jij nog precies hoe de bevalling ging?

Jazeker. Noraya is met een geplande keizersnede geboren omdat ze in een stuit lag. Het moment dat ze uit mijn buik werd gehaald was heel bijzonder, maar daarna ging ze meteen met Daan mee naar de afdeling terwijl ik nog gehecht moest worden. Ik was ondertussen helemaal in de wolken en kon niet wachten om haar in mijn armen te kunnen nemen.

Bij Joaz had ik geen keizersnede, maar wel een supersnelle bevalling, binnen twee uur was hij er. Aan de éne kant fijn dat het zo snel ging, maar ik had wel een lange pijnlijke weeënstorm. Maar op het moment dat ik Joaz op mijn borst had liggen was dat het allemaal dubbel en dwars waard.

Wat wel grappig was, mijn moeder zou op Noraya passen, maar omdat de bevalling zo snel is gegaan was ik al bevallen op het moment dat ze Sneek kwam inrijden. Gelukkig was mijn schoonmoeder gekomen om op te passen en die zag dat het niet lang meer zou duren, dus ze zorgde dat we snel naar het ziekenhuis vertrokken.

Bodi lag ook in een stuit, dus ook hij is met een keizersnede geboren. Dit keer mocht Bodi meteen na de bevalling bij mij blijven. Hij werd terwijl ik gehecht werd op mijn borst gelegd en met warme lucht werd hij warm gehouden. Wat fijn dat dit zo kan tegenwoordig.

Al met al heb ik alle drie de keren een prima bevalling gehad, waar ik met een fijn gevoel op terug kijk.

Ben jij een thuisblijfmoeder of een werkende moeder?

Tijdens de zwangerschap van Noraya heb ik er bewust voor gekozen om te stoppen met werken, dus ik ben een thuisblijfmoeder.

Zijn er dingen die je anders had willen doen als je terug kijkt?

Nee, er zijn geen dingen die ik anders had willen doen, naja… Misschien wat minder babyspullen kopen… Want binnen een mum van tijd stond ons huis helemaal vol met babyspullen en achteraf gezien hebben we echt niet alles nodig gehad.

Noem een leuke hilarische herinnering van toen je kind nog klein was.

In het huisje van âlde beppe zat een vliering, die had nogal een aantrekkingskracht op Noraya. Ze was al een aantal keer op en neer gelopen en van ons mocht ze niet meer naar boven. Dan begint ze wat te kletsen met ons en vraagt waar de hemel is? Die is heel hoog in de lucht vertellen we haar…. Even later loopt ze toch weer de trap van de vliering op, als wij haar terugroepen zegt ze heel onschuldig: “maar ik ben op weg naar de hemel”.

Vind jij dat je kind een bijbaantje moet nemen naast het naar school gaan?

Nou ja, moeten niet, maar als ze op een bepaalde leeftijd wat extra’s willen kopen, vind ik dat ze daar zelf voor mogen werken. Ik was 13 toen ik mijn eerste bijbaantje had, dat was een folderwijk en in de zomer ging ik bollenpellen bij de boer. Dat heb ik nooit erg gevonden. Ik vond het wel leuk om mijn eigen geld te verdienen.

Zou je het fijn vinden wanneer je kind zolang mogelijk thuis zou blijven wonen?

Als dat betekent dat ze op hun 35e nog thuis wonen, nee, dat hoeft van mij niet. maar ze hoeven zeker niet de deur uit zodra ze 18 zijn. Eerlijk gezegd moet ik er nog niet aan denken dat de kinderen het huis uit gaan. Gelukkig duurt dat nog wel even, Noraya is nog maar 11.

Geef jij je kids alles wat ze willen hebben?

Haha, dat zouden ze wel willen, maar nee, dat zit er financieel gezien niet in en daarbij mag er best wel wat te wensen overblijven vind ik.

Heb jij een open en eerlijke band met je kinderen?

Ik vind het heel belangrijk dat de kinderen alles tegen mij kunnen en durven zeggen. Ik zeg ook regelmatig tegen de kinderen dat ik voor altijd van ze hou. Dat ik ook van ze hou als ze stout zijn of als ik boos ben en dat er niks is wat ze kunnen doen waardoor ik minder van ze ga houden. Nu bespreken de kinderen nog alles met mij. Ik hoop dat als ze straks in de pubertijd zijn ook naar mij toe zullen komen als ze ergens mee zitten.

Dit waren mijn antwoorden op de mama tag.

Mama tag. mama blog mamablog moeder jpg