Dit mag niet en dat vind ik stom

“Meneer wilt u weggaan? Straks gaat iedereen hetzelfde doen” Verbaasd kijkt Daan op. Hij is namelijk met mijn oma aan het praten.

Mijn oma woonde nog maar net in een verzorgingshuis toen het coronavirus Nederland bereikte. Nu is het al een hele verandering om in een verzorgingshuis te wonen, maar nu met de Coronamaatregelen mag er ook nog eens helemaal geen bezoek meer komen bij mijn oma.

Eenzaam

Wij en mijn oma snappen heel goed dat dat voor haar eigen bescherming is, maar eenzaam is het wel. Mijn oma is altijd een actieve vrouw geweest en nu zit ze hele dagen alleen op haar kamer, want ze mag ook niet onderling bij andere bewoners op bezoek.

Elke dag kijkt ze uit naar de post. “Het brengt vertier in stille dagen” zegt ze zelf. Daarom sturen we haar vaak een kaartje, de kinderen maken mooie tekeningen of we schrijven een brief.

Dit mag niet meneer

Soms gaat er iemand van de familie onder haar raam staan. Dan doet mijn oma haar raam open en zo kan ze met diegene praten, gewoon in het echt. Heerlijk voor haar om zo face to face contact met iemand te hebben en totaal niet gevaarlijk, want de afstand tussen mijn oma, die op de tweede verdieping woont en diegene op de grond is veel meer als 1,5 meter.

Laatst was Daan uit zijn werk op de terugweg even langs mijn oma gereden om zo met haar te praten. Hij was er net vijf minuutjes toen er iemand van de verpleging naar buiten kwam om hem weg te sturen en hem vertelde dat dit niet mag. Verbaasd vroeg Daan waarom, aangezien hij op dat moment als enige voor het gebouw stond. De reden was omdat hij andere bewoners op ideeën kon brengen.

Belachelijk

Wat ik hier van vind? Belachelijk! Al zou hij andere bewoners op ideeën brengen, nou en? Een beetje afleiding in deze periode kan echt geen kwaad.

Nogmaals, ik snap dat er regels er zijn voor bescherming van een kwetsbare groep. Juist om die reden bedenken mensen creatieve manieren om contact te kunnen onderhouden met opa en oma. Om ze een beetje verlichting te brengen in de eenzame dagen. Zolang je je aan de regels houdt en je gezonde verstand gebruikt moet dat gewoon kunnen, vind ik.

Wat vind jij? Brengt Daan op deze manier een kwetsbare groep in gevaar?

Dit mag niet en dat vind ik belachelijk jpg

 1. Maaike 20 april 2020 at 19:30

  Hoi Lisanne, ik begrijp je verontwaardiging helemaal. Volgens mij houdt Daan zich keurig aan de regels en doet hij niets verkeerds. Het is alleen maar fijn voor je oma om even met een bekende te praten en geheel veilig met voldoende afstand. Trek het je niet aan ☺️. Groetjes, Maaike.

  1. Lisanne 22 april 2020 at 11:07

   Hoi Maaike,
   Het was inderdaad gewoon een veilige afstand. Zo jammer dat dit op deze mannier ook niet mag, helemaal nu de maatregel verlengt is en mijn oma nog langer geen bezoek mag ontvangen.

Comments are closed.