Gaan wij de konmari methode toepassen?

“Ik heb wel een leuk boek voor je om te lezen.” Zeg ik lachend tegen Daan. Hij verteld mij net dat hij vergeten is om een boek mee te nemen op vakantie. Hij kijkt mij een beetje twijfelachtig aan, want hij kent mij langer dan vandaag. Niet geheel onterecht, want het boek dat ik voor hem heb, is namelijk Opgeruimd van Marie Kondo. Daan moet lachen, maar hij wil het wel lezen. Dat mag, maar eerst lees ik het boek zelf.

Marie Kondo

Voor wie nog niet van Marie Kondo heeft gehoord zal ik even in het kort vertellen wie ze is.

Marie Kondo is haar hele leven met opruimen bezig en heeft een methode ontwikkeld waarbij je in 1x alles goed uitzoekt. Je doet dan een hoop spullen weg, maar als je dat goed aanpakt hoef je de rest van je leven nooit meer veel op te ruimen, aldus Marie Kondo.

Een belangrijkste regel die ze heeft bij het maken van de beslissing tijdens het uitzoeken van je spullen is; ‘Does it spark joy’ oftewel maakt het mij blij? Als het antwoord op die vraag nee is, dan moet je het weg doen. Die vraagstelling spreekt mij wel aan. Normaal vroeg ik mijzelf altijd af; wil ik dit houden of kan ik dit ooit nog gebruiken. Dit is iets dat ik zeker ga meenemen als ik spullen ga uitzoeken.

Ook leuk om te lezen: Hoe ziet onze dagplanning met kinderen er nu uit?

Alles in huis uitzoeken

Op vakantie lezen zowel Daan als ik het boek helemaal uit. Af en toe moeten we wel lachen, want dat alle spullen een ziel hebben gaat voor ons wel een beetje ver. Maar daar kunnen we makkelijk overheen lezen. In de uitgangspunten van haar manier van opruimen kunnen we ons prima vinden. Zelfs Daan wordt enthousiast van het boek en wil graag zijn kledingkast uitzoeken.

Op vakantie besluiten we dat als de kinderen weer naar school gaan dat we gaan beginnen om het huis eens grondig te gaan aanpakken. Het lijkt mij heerlijk om alleen nog maar de spullen in huis over te houden waar we blij van worden.

Gaat dat werken in de praktijk?

Ik ben wel benieuwd hoe het in de praktijk zal gaan en of we uiteindelijk overblijven met alleen maar spullen waar we blij van worden. Dat kan ik mij haast niet voorstellen, want sommige spullen heb je gewoon nodig zonder dat je blij van wordt.

De konmari methode

Het opruimen en uitzoeken van onze spullen willen we via de Konmari methode gaan doen. Die gaat op een bepaalde volgorde, namelijk:

  • Kleding
  • Boeken
  • Papier
  • Alle overige spullen (ook wel Konmari genoemd)
  • Sentimenteel

Dit is schijnbaar de beste volgorder om aan te houden.

Ik zal jullie op de blog meenemen in ons opruimavontuur. Zelf ben ik ook erg benieuwd hoe het ons zal vergaan.

Konmari methode marie kondo opruimen ontspullen uitzoeken method moeder lifestyle blogger