Konmari methode – kleding opruimen

“Ik kan niet wachten om mijn kleding uit te zoeken”, verbaasd kijk ik op. Hoor ik dit goed? Daan praat ondertussen enthousiast verder. “Ik denk dat er veel kleding weg kan”. Dat kan ik alleen maar beamen.

Daan heeft het boek ‘Opruimen’ van Mari Kondo gelezen en is net als mij enthousiast. Toch moet hij nog geduld hebben, want we zijn nu op vakantie in Frankrijk.

Kledingkast opruimen

Niet lang nadat we terug zijn van vakantie gaat Daan zijn kleding via de Konmari methode opruimen. Hij gooit al zijn kleding op het bed, want het is wel de bedoeling dat je alle kleding uit de kast haalt.

Volgens Mari Kondo is het de bedoeling dat je je vervolgens bij elk kledingstuk afvraagt; word ik hier blij van?

Stuk voor stuk gaat Daan zijn kleding langs en uiteindelijk heeft hij twee volle vuilniszakken met kleding wat weg kan. De rest legt hij netjes in zijn kast, waar hij nu een hoop meer ruimte heeft voor de kleding.

Mijn kledingkast

Een week later ga ik mijn kledingkast uitzoeken. Net als Daan gooi ik al mijn kleding op het bed. Stuk voor stuk ga ik de kleding langs en merk dat ik kleding weg doe die ik eerder weer heb terug gehangen. Alle andere keren vroeg ik mij altijd af of een kledingstuk weg kon, maar nu ik de vraagstelling omdraai en mij afvraag; wordt ik hier blij van? merk ik dat ik veel meer en makkelijker kleding weg kan doen.

Kleding die ik niet vaak gedragen heb

Ook kleding wat ik nog niet zo vaak heb gedragen doe ik weg. Voorheen had ik de neiging om die weer terug te hangen in mijn kast, omdat ik het anders zonde vind.

Marie Kondo verteld in haar boek dat je zulke kleding gewoon weg moet doen en vervolgens moet bedanken dat het je geleerd heeft dat dit kledingstuk niet bij je past. Nu heb ik mijn kleding niet bedankt, dat gaat mij iets te ver, toch zie ik nu wel in dat de reden ‘omdat ik het nog maar weinig gedragen heb’ niet een goede reden is om iets te bewaren.

Uiteindelijk heb ik een volle vuilniszak met kleren die weg kunnen. Die kleding gooien we trouwens niet weg, maar brengen we naar de Dorcas winkel hier op Texel.

Manier van opvouwen

Mari Kondo beschrijft in haar boek ook een speciale manier van opvouwen. Op die manier kan je je kleding zo efficiƫnt mogelijk in je kast bewaren. Wij hebben die manier niet gebruikt. Zelf vind ik het prettig om bepaalde kleding op te hangen, volgens Mari Kondo neemt dit teveel ruimte in. Het klopt ook wel dat dit meer ruimte in neemt, maar dat heb ik er graag voor over.

We zouden dus, als we willen, nog efficiƫnter te werk kunnen gaan, maar op deze manier past het het best bij ons.

Dit was project kledingkast, het volgende project waar we mee bezig gaan volgens de Konmari methode is boeken.

Konmari methode kleding opruimen uitzoeken - mari kondo mannier komarimethod lifestyle blogger