Speculaas volgens recept van oma

“En gaan we dan ook die lekkere speculaas maken?” Ik weet meteen welke speculaaskoeken Noraya bedoelt. Het is een recept van mijn oma en al jaren favoriet in de familie.

De speculaaskoeken zijn heerlijk en het recept is dan ook te lekker om voor onszelf te houden. De koeken zijn heel makkelijk te maken. Daarom zal ik het speculaas-recept hier met jullie delen.

Benodigdheden

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • half ei
  • beetje melk
speculaas maken oma's speuclaas koeken recept - het lekkerste speculaas - grootmoeders koekjes - speculaaskoeken - speculaaskoekjes - oma-2

Ook leuk om te lezen: Mijn webshop gaat open vandaag

Speculaas maken

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de basterdsuiker samen met het zelfrijzend bakmeel, kaneel en speculaaskruiden in een grote kom en roer alles door elkaar totdat het goed gemengd is. Voeg nu het ei toe en mix die er doorheen. Als het ei goed opgenomen is dan kan je de roomboter toevoegen en als laatste een klein scheutje melk. Mix alles op de middelste stand tot een mooi smeuïg deeg.

oma's speuclaas koeken recept - het lekkerste speculaas - grootmoeders koekjes - speculaaskoeken - speculaaskoekjes - oma

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid hier het deeg in zijn geheel op uit tot een dikte van ongeveer vijf millimeter. Het makkelijkst is om dit gewoon met je handen doen. Strijk de bovenkant in met een beetje melk, daar gaat de speculaas mooi van glanzen.

oma's speuclaas koeken recept - het lekkerste speculaas - grootmoeders koekjes - speculaaskoeken - speculaaskoekjes - oma-3

Nu kan de bakplaat de oven in. Bak de speculaas 25 minuten op 175 graden.

Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat. Daarna kan je de koek snijden in de gewenste grote.

Bewaar de speculaas in een goed afsluitbare pot.

oma's speuclaas koeken recept - het lekkerste speculaas - grootmoeders koekjes - speculaaskoeken - speculaaskoekjes - oma

  1. Fashiable | Nanne 20 november 2019 at 12:24

    Nooit over nagedacht op dit eens zelf te maken. Heel leuk idee! – en vooral errug lekker 🙂

    1. Lisanne 21 november 2019 at 10:34

      Het is zeker lekker en erg makkelijk om zelf te maken.

  2. Dolly 27 november 2020 at 17:47

    Kloppen de verhoudingen wel ? 250 bloem en 250 boter? Ik had als resultaat een enorme kletskop!

    1. Lisanne 28 december 2020 at 10:10

      Ja de verhoudingen kloppen zeker wel. Het is de bedoeling dat de koek een beetje smeuïg is..

Comments are closed.