Kersttag – It’s de most wonderful time of the year

Vorig jaar vulde ik deze kersttag in.

Dit jaar is er een nieuwe kersttag, bedacht door Saar. Hieronder mijn antwoorden.

Wat betekent kerst voor jou?

Als christen betekent kerst voor mij de geboorte van Jezus die als verlosser voor ons naar de aarde is gekomen. Dat staat bij mij wel centraal tijdens de kerstdagen. 

Natuurlijk is er tijdens de kerst ook gezelligheid en lekker eten met de familie, maar dat is niet wat kerst voor mij betekent. 

Hoe ziet jouw ideale kerst eruit?

Nou eigenlijk hoe wij hem al jaren vieren….

Kerstochtend gaan we naar de kerk. In de middag gaan we met het gezin naar mijn ouders, waar ook de rest van de familie komt. Daar hebben we een gezellige middag met z’n allen. De volwassenen kletsen en lachen wat af, terwijl de neefjes en nichtjes met elkaar de grootste lol hebben.

De dag wordt afgesloten met een overheerlijke vijf-gangen diner die mijn vader elk jaar opnieuw weer maakt voor de hele familie. 

Kerst 2017 met ons gezin.

Wat is jouw favoriete kerstfilm?

Ik vind het heerlijk om kerstfilms te kijken zo vlak voor de kerst, maar ik heb niet één favoriete kerstfilm. Wat ik leuk vind is als de film zich afspeelt midden in de sneeuw, of in een grote stad waar je op elke straathoek kan genieten van de kerstversiering. Heerlijk om zo in de kerststemming te komen. 

Welk liedje moet er absoluut spelen met kerst?

Dat is “O Holy Night”. Een heel mooi nummer die het kerstverhaal verteld.

Hebben jullie tradities met kerst? Welke?

Nu ik erover nadenk vier ik mijn hele leven kerst op dezelfde manier. Namelijk zoals ik hem hierboven omschreef. Dat kan je wel traditie noemen.

Wat staat er bovenaan jouw wishlist voor kerst?

Dat mensen stilstaan bij de betekenis van kerst. Het kerstfeest niet zien als alleen een gezellig samenzijn, maar ook stilstaan bij de geboorte van Jezus.

Liever een witte kerst of eentje in de zon?

Hier hoef ik niet lang over na te denken. Hoewel ik meer van de zomer houd als van de winter, kies ik voor een witte kerst. 

Doe een kerstwens

Hier val ik alweer in herhaling, maar mijn kerstwens zou zijn dat iedereen stilstaat bij de betekenis van kerst.

Een echte kerstboom, een neppe of helemaal geen?

Absoluut een echte kerstboom. Dat vind ik toch het allerleukst. Geen kunstboom kan bij mij tippen aan een echte kerstboom, juist omdat een echte kerstboom niet perfect is, dat heeft toch zijn charme. 

Er is trouwens een jaar geweest waarin we geen kerstboom hadden, of nou ja, een heel kleintje in de vensterbank dan. Dat was toen we tijdens de verbouwing tijdelijk boven woonden. Daar hadden we jammer genoeg echt geen plek voor een grotere boom.

Wat is jouw ultieme tip voor een kerst zonder stress?

Ik heb nooit stress tijdens de kerst. Dat komt natuurlijk ook omdat ik zelf niet gasten ontvang en ook niet voor eten hoef te zorgen. Ook staat er al vast hoe we eerste kerstdag doorbrengen, dus ook daar geen stress over. Het is allemaal heel duidelijk.

Mijn tip zou zijn zorg dat je ergens wordt uitgenodigd, haha. 

En last but not least: wanneer doen jullie de cadeautjes open?

We zeggen altijd dat wij niet aan cadeautjes doen tijdens de kerst, maar dat klopt niet helemaal. Wij (als kinderen) kopen altijd iets voor mijn ouders, als bedankje. 

Ook kopen mijn ouders vaak nog een kleinigheidje voor ons en een boekje voor de kinderen. Vaak worden de cadeautjes tijdens de koffie gegeven. 

Dank je wel Saar voor deze leuke tag. Ik weet niemand te taggen, maar voel je vrij om de kersttag over te nemen. Vergeet dan niet Saar te vermelden. 

Kersttag - kerst tag - christmas - kerstfeest - mamablog - mama blog  1. Saar 16 december 2018 at 19:28

    Wat een leuke antwoorden. Ik vond het heel mooi om te lezen hoe je ook effectief bij de Kerstgedachte stilstaat. Dat doen we eigenlijk allemaal net iets te weinig tijdens deze dagen!

    1. Lisanne 17 december 2018 at 09:29

      Hoi Saar, Lief van je dat je dat zegt. Ik vind ook dat met kerst best even bij de betekenis van kerst stilgestaan mag worden.

Comments are closed.