Thuisblijfmoeder, wat is daar mis mee?

“Ik zou het niet kunnen hoor”. Dat hoor ik regelmatig als ik vertel dat ik thuisblijfmoeder ben, maar echt lelijke reacties heb ik nooit gehad.

Blijkbaar geldt dit niet voor iedere thuisblijfmoeder, want regelmatig lees ik verhalen van moeders die veel minder aardige reacties krijgen van hun omgeving. Soms vraag ik mij af of ik het niet door heb als iemand lelijk tegen mij doet over huisvrouw zijn? Of komt het omdat ik volledig achter mijn keuze sta en er ook niet onzeker over ben. Het is een bewuste keus geweest van Daan en mij en als iemand daar wat van zou vinden, leuk of minder leuk, prima. Ieder mag zijn mening hebben.

Saai en burgerlijk

Vaak krijg ik van moeders te horen dat ze ook wel thuis zouden willen blijven. Soms kan dat financieel niet, dan wordt het lastig, maar soms laten moeders zich tegenhouden door de angst op nare reacties. Dat vind ik jammer, want als het je eigen keuze is om thuisblijfmoeder te worden dan zou het helemaal niet moeten uitmaken hoe een ander daar over denkt.

Lees ook: waarom ben ik thuisblijfmoeder

Het is misschien niet heel ambitieus om thuisblijfmoeder te zijn, maar is dat erg dan? Zijn ambities en carrière dan het doel van het leven? In mijn geval niet. Als klein meisje ging mijn toekomstdroom niet over een baan, maar moeder dat is wat ik wilde worden. Misschien is dat saai of burgerlijk, zeker in de tijd waarin wij nu leven. Toch zou dat voor mij nooit een argument zijn om maar te gaan werken.

De nadelen van thuisblijfmoeder

Is het dan alleen maar leuk om thuisblijfmoeder te zijn? Nee heus niet, er zijn net, als in het gewone leven ;-), leuke en minder leuke dagen. Er zijn dagen dat de kinderen vervelend zijn. Of je zit zelf niet zo lekker in je vel, waar de kinderen dan weer op reageren. Dat is niet anders met een baan, dan heb je ook mindere dagen.

Uiteindelijk vind ik het een voorrecht om thuis te mogen blijven bij de kinderen. Als ze me nodig hebben ben ik altijd in de buurt. Komen ze down uit school, dan kunnen ze meteen hun verhaal kwijt. Een ziek kind, blijf maar lekker thuis bij mama. Studiedag? Gezellig, dan kunnen we wat leuks gaan doen, want ja er is genoeg tijd om leuke dingen te ondernemen als je thuisblijfmoeder bent.

Gewoon doen

Tegen alle moeders die twijfelen om thuisblijfmoeder te worden wil ik zeggen, doen! Laat je niet tegenhouden door de angst op nare reacties. Als jij en je partner samen achter de beslissing staan om zelf voor je kindje te gaan zorgen, dan heeft niemand anders daar mee te maken, mits het financieel kan natuurlijk.

Zal ik er spijt van krijgen?

Nee, ik zal er geen spijt van krijgen dat ik thuisblijfmoeder ben. Als ik later op mijn leven terug kijk zal ik geen moment denken “had ik maar meer gewerkt vroeger” Wel zal ik dankbaar zijn voor alle tijd die ik met onze kinderen heb mogen doorbrengen en dat ik de kinderen heb zien opgroeien zonder belangrijke momenten te hoeven missen.

Ben jij thuisblijfmoeder of werk je en is dat een bewuste keus geweest?

Thuisblijfmoeder - huisvrouw - wat is daar mis mee? er zijn een hoop vooroordelen over thuisblijfmoeders, wat vind ik als thuisblijfmoeder daarvan? mamablog - mama blog - daanliesenkids
 1. Lien 11 oktober 2019 at 11:49

  Ik ben ook thuis bij onze drie kinderen. Mijn man combineert een baan met een universitaire studie en is dus veel van huis of thuis met zijn studie bezig. We hebben ervoor gekozen dat ik thuis ben, omdat dat voor de kinderen en voor onszelf rust geeft. Thuis draait alles en is er een stabiele basis en op de momenten dat mijn man thuis is kunnen we ook echt samen zijn als gezin. Dan hoeft het huishouden niet meer gedaan te worden etc. Ik vind het heerlijk. Soms krijg ik er wel eens opmerkingen over, maar eerlijk gezegd doet dat me niets. Voor ons is dit perfect. Als de kinderen wat ouder worden lijkt het me leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen. Financieel redden we ons prima, ik heb helemaal geen behoefte aan luxe en er zijn zoveel mensen en organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken.

  1. Lisanne 12 oktober 2019 at 14:49

   Het zal best wel druk voor je zijn dat je man zoveel weg is, dan komt het toch allemaal op jou neer, maar het is wel fijn dat het zo kan, dat je niet hoeft te werken en zo meer tijd hebt voor elkaar en het gezin op de momenten dat je man vrij is.

 2. M 3 januari 2020 at 11:31

  Wauw, wat een ontzettend gave moeder ben jij. Een kind heeft een vertrouwde omgeving nodig waarin het zich kan ontplooien met alle adviezen zodat ze later met een vertrouwd gevoel op eigen benen leert te staan.

  1. Lisanne 3 januari 2020 at 18:30

   Wat een ontzettend lieve reactie. Ik vind het voorrecht dat ik thuis kan blijven en zo zelf voor de kinderen mag zorgen en zo de kinderen een vertrouwde omgeving kan bieden.

Comments are closed.