Zelf wasmiddel maken en uitproberen

Al meerde keren heb ik gelezen dat er best veel slechte stoffen in gewone wasmiddel zit. Daarom besloot ik om zelf wasmiddel te maken, maar omdat het me zo’n gedoe leek schoof ik het steeds voor mij uit.

Tot een paar weken geleden, toen was het zover en ben ik zelf aan de slag gegaan.

Wat heb je nodig

Hoe maak je het wasmiddel

Rasp de Marseillezeep, dit klusje viel mij erg mee en ik was zo klaar. Heb je hier alsnog geen zin in dan kun je ook kant en klare zeepvlokken kopen.

Kook een halve liter water in een grote pan en voeg hier de zeepvlokken aan toe. Roer deze door het water en blijf roeren tot alle zeepvlokken gesmolten zijn. Als alle zeepvlokken helemaal gesmolten zijn voeg je hier 2 liter heet water aan toe.

Je kan nu eventueel etherische olie toevoegen. Ik heb 15 druppels “fresh energie” toegevoegd voor een frisse geur. Als je gevoelig bent voor parfum kan je dit ook achterwege laten.

Laat nu het water/zeepmengsel afkoelen. Ik heb het een nachtje laten staan. Je zal merken dat het wasmiddel dikker zal worden. De volgende dag is je wasmiddel klaar en heb ik het in een schoongespoelde melkfles overgegoten.

Terwijl ik nog op zoek was naar een bakje om de laatste halve liter wasmiddel te gieten was Daan zo ijverig om de pan op te ruimen en het laatste beetje weg te gooien, haha.

Ook leuk om lezen: https://www.daanliesenkids.nl/2021/01/25/webshop-open/

Wasmiddel uittesten

Natuurlijk was ik erg benieuwd naar de werking, dat is toch wel belangrijk.

Ondertussen heb ik het wasmiddel een paar weken in gebruik. Met drie kinderen heb je geen gebrek aan was en vieze kleding. Toen Bodi met modderknieën op zijn broek thuiskwam was ik een beetje bang dat dit misschien te veel gevraagd zou zijn van het zelfgemaakte wasmiddel. De broek ging samen met andere kleding in de was in en… Het kwam er weer schoon uit! Ook ruikt de was, door de olie, lekker fris.

Heb jij wel eens zelf wasmiddel gemaakt?

wasmiddel maken met 2 ingrediënten diy zelf maken makkelijk en goedkoop mamablog
zelf wasmiddel maken en uitproberen - recept diy

 1. Wendy 20 februari 2020 at 07:59

  Leuk! Zie het wel meer voorbij komen.Vraag me altijd af werkt het echt tegen sommige vlekken.Ben je denk je ook goedkoper uit zo?
  En fijn dat Daan het laatse voor je heeft opgeruimd,hihi

  1. Lisanne 20 februari 2020 at 09:33

   Haha ja ruimt hij een keertje op? Tot nu toe ben ik echt wel tevreden over de werking.
   Het is zeker wel goedkoper want je hoeft nu alleen maar een blok zeep te kopen en daar kan je heel wat liter wasmiddel van maken, dus dat is ook nog eens mooi meegenomen.

  2. Esmee 3 april 2020 at 22:36

   Mag ik vragen wat het verschil is tussen het gekleurde wasmiddel en het witte was wasmiddel?

Comments are closed.