Schermtijd, wat zijn onze regels

Televisie, Nintendo, I-pad en telefoon, het heeft allemaal een grote aantrekkingskracht op de kinderen. Als ze zelf zouden mogen kiezen zouden ze het liefst de hele dag achter een scherm zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom hebben we in huis regels voor schermtijd.

Onze schermtijd regels

Op schooldagen hebben we vrij duidelijke regels. Dan mogen de schermen pas aan op het eind van de dag, als wij gaan koken. De televisie gaat vaak aan en en elk kind mag dan een half uur op de computer, meestal is dit de Nintendo Switch, maar dat kan ook de Wii zijn.

Hiervoor zetten we een kookwekker. Anders komt er alleen maar ruzie, want de kinderen vinden van elkaar dat de ander langer op de Nintendo heeft gezeten.

Als de kinderen lekker aan het spelen zijn en niet op de Nintendo gaan is dat natuurlijk prima, maar ze kunnen niet hun tijd meenemen naar de volgende dag. Ook gebeurt het wel eens dat het eten al klaar is, maar de Nintendo-tijd loopt nog, dan hebben de kinderen pech.

In het weekend en in de vakanties zijn we wat soepeler. Dan mogen de kinderen om 7:00 uur uit bed en dan mogen ze televisie kijken of op de Nintendo. Dit is natuurlijk ook een beetje eigenbelang, want dat betekent dat wij kunnen uitslapen.

Ook leuk om te lezen: Wanneer krijgt mijn kind een mobiele telefoon?

Uitzonderingen

Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

 • Als de kinderen ziek zijn maak ik een lekker plekje voor ze op de bank en dan mogen ze ook televisie kijken.
 • Op een regenachtige middag wil ik nog wel eens een film opzetten. Het is wel altijd een beetje zoeken om een film te vinden die alle kinderen leuk vinden.
 • Als we een lang stuk met de auto moeten rijden gaan de draagbare dvd-spelers mee. Dan moeten de kinderen wel samen een dvd uitkiezen, wat best nog een uitdaging kan zijn, haha. De Nintendo gaat ook mee. Dit is ook weer voor een deel eigenbelang, want zo verlopen onze autoritten een stuk relaxter, lees: zonder ruzie.

Hebben jullie ook schermtijd regels?

Wat zijn onze schermtijd regels voor onze kinderen? jpg

 1. Wendy 22 februari 2020 at 15:55

  Leuk om te lezen,vroeger wel tijden gehad .Maar zijn hier nu 21,20 en 17.
  Dan kan je er niet veel meer van zeggen.Wel bij de jongste nog steeds met leren en naar bed gaan telefoon beneden.

  1. Lisanne 22 februari 2020 at 17:34

   Haha nee dan wordt het lastig om er nog wat van te zeggen.

 2. Lien 24 februari 2020 at 13:32

  Jullie regels lijken erg op die van ons. Hier ook door de week alleen onder het koken en verder niet. In vakanties en op zaterdag ben ik wel iets soepeler. Op zondag blijven alle schermen uit, dus ook voor ons als ouders. Dat is soms best lastig;) maar ook lekker tijd voor het gezin. De kinderen weten niet anders dan dat dit zo is op zondag, ze klagen er nooit over. Als ze gaan puberen zal dat wel anders worden, maar dat zien we dan wel weer;)

  1. Lisanne 24 februari 2020 at 15:50

   Wat goed dat jullie er voor kiezen om op zondag alle schermen uit te houden. Het scheelt zeker als er duidelijke regels zijn, dan zullen de kinderen niet zo snel zeuren.
   Haha ja in de pubertijd zullen veel regels opnieuw bekeken moeten worden vermoed ik.

 3. Lilian Visser 28 februari 2020 at 11:57

  Ik had eigenlijk nooit schermtijd, omdat ze niet zoveel achter een scherm zat (wij hebben alleen tv, tablet en telefoon). Alleen sinds ze ziek is geweest (en non-stop schermtijd had, want wat moet je anders ;-)) merk ik dat ze sneller een schermpje pakt en minder knutselt/speelt. Dus nu deze vakantie heb ik het voor het eerst ingesteld en ze vindt het geen probleem, ze is helemaal opgetogen als ze tv mag kijken of spelletjes mag doen op de tablet en voor de rest is ze lekker aan het knutselen en aan het spelen 🙂

  1. Lisanne 28 februari 2020 at 14:55

   Als ze niet zoveel achter een scherm zit, dan is schermtijd ook niet nodig. Hier mogen ze ook als ze ziek zijn meer tv kijken.
   Verder als ze weten dat ze niet achter een scherm mogen gaan ze gewoon lekker spelen, maar zodra de schermen aan mogen kruipen ze er 9 van de 10 keer meteen achter?

Comments are closed.