Hoe gaat het thuisonderwijs ons af?

“Jullie hoeven de komende weken niet naar school, “Yes” roept Joaz meteen, “maar het is geen vakantie” zeg ik snel.

Het is nu twee weken dat de kinderen niet naar school gaan, maar thuisonderwijs krijgen. Noraya en Joaz hebben huiswerk van school gekregen en elke week moeten ze hun weektaak thuis maken. Zelfs Bodi heeft opdrachten van school gekregen, maar omdat hij nog vier is is dat vrijblijvend.

Op het moment dat duidelijk werd dat de kinderen voorlopig niet meer naar school konden en ze dus thuis hun schoolwerk moeten doen leek het mij een goed idee om een soort planning te maken, zodat het voor kinderen duidelijk zou zijn wanneer ze aan hun weektaak moeten werken.

Gezellig aan de eettafel

Ik zag ons elke ochtend gezellig aan de eettafel zitten. Kopje koffie erbij en ik zou rustig de kinderen helpen waar nodig. Haha, het idee was in elk geval leuk, de praktijk iets anders… Het komt er op neer dat iedereen op hetzelfde moment hulp nodig heeft. De kinderen raken continue afgeleid omdat er altijd wel iemand praat. Ik raak lichtelijk gestresst van alle vragen die op mij afgevuurd worden. Ondertussen probeer ik ook nog te begrijpen hoe de weektaak in elkaar steekt die de juf heeft meegegeven.

Dit moet anders

Na de eerste week heb ik dan ook besloten dat het anders moet. Noraya en Joaz maken voortaan hun schoolwerk op hun kamer. Joaz help ik met opstarten en vertel hem welke opdrachten hij moet doen.

Noraya is heel zelfstandig en heeft weinig hulp nodig. Ze maakt zelfs haar planning en ze gaat ook uit haarzelf aan het werk.

Als Noraya en Joaz boven aan hun weektaak werken ga ik samen met Bodi beneden wat opdrachten doen die hij heeft meegekregen.

Daarna kijk ik boven bij Noraya en Joaz of alles lukt en help ik ze eventueel.

In het kantoor van mama

Het werk dat de kinderen op de computer moeten maken dat doen ze vaak in de middag. Dat mogen ze op een oude laptop van mij doen in mijn kantoor. Normaal heb ik liever niet dat ze in het kantoor komen, maar voor nu kunnen ze daar rustig zitten en worden ze niet afgeleid tijdens hun opdrachten.

Op deze manier zijn ze op vrijdag klaar met hun weektaak en zo blijft het weekend ook echt weekend.

Hoe lang het nog duurt voordat de kinderen weer naar school kunnen is nog niet bekend, maar het ziet er naar uit dat ze nog wel even thuisonderwijs krijgen. Gelukkig vinden we langzaamaan onze weg hierin en maken we er maar het beste van.

Hoe gaat het thuisonderwijs bij jullie?

Hoe gaat het thuisonderwijs ons af? mama als juf - mamablogger - daanliesenkids
 1. Lien 28 maart 2020 at 20:50

  Leuk om de ervaringen van andere ouders te lezen! Onze oudste (groep 4) maakt beneden zijn schoolwerk. Ik blijf zoveel mogelijk in de buurt, merk dat dat het beste werkt.Hij is erg sterk in vakken die met taal/lezen/spelling te maken hebben en die vakken maakt hij ’s morgens. Met rekenen heeft hij soms wat moeite, dat doet hij ’s middags als zijn zusje slaapt. Dan is er net wat meer rust en tijd om hem iets uit te leggen. De middelste is 4, die doet af en toe een werkblad van school, maar speelt ook veel. Tot nu toe gaat het gelukkig allemaal best goed. Het is even wennen. Ik mis soms wel even een momentje van rust op de dag, maar het is ook wel weer heel leuk om de kinderen hun schoolwerk te zien doen. Normaal krijg je daar niet zoveel van mee, nu wel. Vroeger wilde ik altijd juf worden, komt het toch nog een beetje uit;)

  1. Lisanne 30 maart 2020 at 10:18

   Leuk om te lezen hoe het bij jullie er aan toe gaat.
   Het klopt dat je nu wat meer ziet wat de kinderen voor schoolwerk doen, zeker leuk om te zien. Nou inderdaad zo ben je toch nog een beetje juf! Zelf heb ik nooit de ambitie gehad om juf te worden en na deze weken denk ik daar nog hetzelfde over haha.

Comments are closed.