Onze budgetkeuken

De keuken is een belangrijke plek in huis. Wij hebben een open keuken, dan is het fijn als de keuken naar je smaak is.

Aangezien wij alles in ons huis moesten verbouwen, dus ook de keuken kunnen wij de keuken helemaal naar onze smaak maken.

Alleen hebben we helaas niet een onbeperkt budget. De keukens die wij mooi vinden liggen boven ons budget. Gelukkig heb ik een handige man en zo heb ik toch mijn droomkeuken gekregen.

Kleine keuken

Op het moment dat wij ons huis kochten was de keuken een klein hokje van twee bij twee. Verder was het een hele simpele keuken met kastjes die al half uit elkaar vielen. Dat moet natuurlijk anders.

Nadat we de de keuken uitgebouwd hadden hebben we de muur van de keuken naar de woonkamer eruit gehaald…

We willen graag een open keuken, dus de muur tussen de woonkamer en keuken hebben we verwijderd. Ook hebben we een stukje aangebouwd. Nu hebben we een mooie ruime open keuken van 2,5 bij 5m.

Nieuwe keuken ontwerpen

Dan komen we bij één van de leukere dingen van verbouwen. Althans, dat vind ik. Bedenken en ontwerpen hoe de nieuwe keuken eruit moet komen te zien.

Als eerste bedenk ik welke apparaten we kwijt moeten in de keuken en wat we graag nog extra zouden willen. Aan de hand van deze punten begin ik met schetsen. Graag wil ik een keukeneiland, maar niet ten koste van alles. De éne schets na de andere maak ik met een keukeneiland, maar omdat onze keuken smal is past het niet goed.

Dat idee liet ik varen en ik ga weer verder met schetsen. Heel wat mogelijkheden heb ik bekeken, maar uiteindelijk hebben we voor een vrij standaard opstelling gekozen. Tja, je kan wel allemaal leuke, originele ontwerpen hebben, maar uiteindelijk moet het ook wel praktisch en werkbaar zijn. Het is een L-opstelling geworden, zonder bovenkastjes. Zo hebben we de meeste ruimte in de keuken en kunnen we, op het keukeneiland na, aan al onze wensen voldoen.

Welke keukenkastjes kies je?

Oké, het ontwerp was klaar, maar dan komt de vraag welke keukenkastjes komen er en wat voor aanrechtblad?

We willen een witte keuken en het liefst van hout. Alleen is dat boven ons budget, helaas. Het liefst willen we onze keuken bij Ikea kopen. Dat past in ons budget en je kan daar de keuken helemaal zelf samenstellen. Er zijn verschillende frontjes waar je uit kan kiezen en zo de look van je keuken kan bepalen. Het nadeel is wel dat als er geen leuk keukenfrontje tussen zit, dan heb je pech… Of toch niet, maar daarover straks meer.

Budgetkeuken zelf maken

Ik weet dat de meningen verdeeld zijn over een Ikea-keuken, maar wij hebben er goede ervaringen mee. Na een bezoekje aan de Ikea waren we er niet helemaal over uit welke frontjes het zouden worden, want we kregen een houten keuken maar moeilijk uit ons hoofd.

Als we echt een houten keuken willen moeten we het zelf maken, maar om nu een hele keuken zelf te maken zagen we niet zo zitten. Gelukkig is er nog een manier. Uiteindelijk hebben we bij Ikea één van de goedkoopste keukens gekocht, met simpele witte frontjes. Die frontjes heeft Daan zelf beplakt met fineerplanken, dat is echt hout van ongeveer 6 mm dik. Vervolgens hebben we alle kastjes wit geschilderd. Het is wel een extra klus, maar het resultaat mag er zijn. Nu hebben we de mooie houten keuken die we willen en ook nog eens binnen ons budget.

 keuken budgetkeuken americaanse koelkast ikeakeuken lifestyle

Aanrecht van Beton Ciré

Het grijze aanrecht blad is van Beton Ciré en heeft Daan zelf gemaakt. Voor de achterwand hebben we een gladde, matte metro-tegel gekozen en een grijze voeg. De dubbele gootsteen komt bij Ikea vandaan en hoort officieel op het aanrechtblad te liggen, maar dat vinden we niet praktisch en ook niet zo mooi. Na een kleine aanpassing ligt de gootsteen nu een klein stukje onder het aanrecht, zo kunnen we makkelijk even de kruimels van het aanrecht in de gootsteen vegen.

keuken budgetkeuken budget ikeakeuken houten keuken -5

We hebben bewust gekozen voor een keuken zonder bovenkastjes, maar we hebben wel twee steigerhouten planken boven het aanrecht opgehangen. Daar kunnen we toch nog wat spullen op kwijt en het staat ook nog eens heel leuk.

keuken houten planken geen bovenkastjes steigerhouten planken -3

Welke apparatuur kies je?

Met de kastjes en het aanrechtblad alleen ben je er nog niet. Er moet ook apparatuur in. We hebben gekozen voor een vijfpits gasfornuis, met de vijfde pit aan de zijkant en niet in het midden. Het nadeel van een gasfornuis is dat het meer schoonmaakwerk is, maar wij vinden het wel prettig koken.

Dan hebben we een dubbele oven die we bij de Ikea gekocht hebben. We hebben erg getwijfeld tussen een oven en een magnetron of een oven en een combimagnetron. Uiteindelijk is het een oven en een combimagnetron geworden. Een goede keuze, want we gebruiken regelmatig tegelijk.

keuken budgetkeuekn oven magnetron ikeakeuken ikea grote koelkast -4

We hebben gekozen voor een heetwaterkraan, dat is natuurlijk niet noodzakelijk, maar wat is dat handig. Zo makkelijk om even snel heet water te pakken voor thee of als je aan het koken bent.

Nog een aankoop waar we heel blij mee zijn, onze Amerikaanse koelkast. In de eerste instantie wilden we een inbouwkoelkast, maar omdat onze keuken vrij lang is kunnen we er makkelijk een grotere koelkast in kwijt. Zo fijn, want nu hoeven we niet meer te proppen om alles in de koelkast te krijgen en de ijsblokjesmachine wordt in de zomer volop gebruikt.

Nog altijd ben ik blij met hoe onze budgetkeuken geworden is. Het is natuurlijk wel wat meer werk omdat we de frontjes en het aanrechtblad zelf hebben gemaakt, maar dat was het ook meer als waard.

keuken budgetkeuekn scandinavisch wonen hout houtenkeuken mamablogger-2

Ben je opzoek naar een nieuwe keuken? Bij Linda kun je lezen waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een keuken.


Budget keuken houtenkeuken budgetkeuken ikeakeuken ikea metro tegels scandinavisch wonen lifestyleblog

*In deze blog zijn affiliate links verwerkt

 1. Maaike 1 juni 2020 at 19:56

  Hoi Lisanne, het is ook een hele mooie keuken! Ik vind jullie huis en tuin sowieso heel erg mooi geworden. Jij hebt leuke ideeën en Daniël krijgt een 10 voor de uitvoering ??. Misschien we eens een ge-update huistour filmen? Groetjes, Maaike ?

  1. Lisanne 4 juni 2020 at 13:54

   Dank je! Wij zijn ook nog heel blij met de keuken. Ja het wordt wel weer eens tijd voor een huistour..

 2. Lien 4 juni 2020 at 08:47

  Helaas is mijn man niet zo handig en omdat hij predikant is wonen we in een pastorie en kunnen we niet zelf ons huis kiezen. Niet erg hoor, ik pas me snel aan. Maar soms lijkt het me wel eens leuk om zelf een huis te kopen en helemaal naar mijn smaak te maken. Jullie keuken vind ik echt heel mooi geworden. Juist omdat er veel zelfgemaakt is denk ik, origineel en persoonlijk.

  1. Lisanne 4 juni 2020 at 13:57

   Dat is ook wel heel fijn dat Daan zo handig is, anders hadden we dit huis ook niet gekocht. Aan de ene kant is het leuk om alles zelf te bedenken en naar je smaak te kunnen maken, maar het is wel heel veel werk.
   Wat leuk dat jullie in een pastorie wonen, mijn opa en oma woonden vroeger ook altijd in een pastorie.

Comments are closed.